Opta: BaByXL moet zelf keuze kunnen maken

KPN mag breedbandaanbieder BaByXL niet langer verplichten om naast het deel van de lijn dat zij voor adsl gebruikt, ook het deel af te nemen voor telefonie. Daarnaast mag KPN BaByXL geen telefonie-abonnement in rekening brengen bij het overdragen van een lijn en moet de telco het al betaalde abonnementsgeld terugstorten.

Met die uitspraak heeft de Opta gisteren BaByXL in het gelijk gesteld in een klacht die de adsl-aanbieder tegen KPN Telecom had ingediend. Volgens de Opta heeft KPN geprobeerd op oneigenlijke manieren het eigen Mxstream te bevoordelen boven andere aanbieders van breedbandinternet via de telefoonlijn.
 
KPN bood concurrenten alleen de mogelijkheid om een volledige lijn over te nemen, waardoor ze duurder uit waren dan wanneer ze alleen het hoogfrequente deel van de lijn hoeven te huren dat voor adsl nodig is. Het laagfrequente deel is geschikt voor de traditionele spraaktelefonie. KPN moet nu het signaal gaan splitsen en afzonderlijk aanbieden.
 
Er zijn twee manieren waarop deze splitsing kan worden gerealiseerd. De ene mogelijkheid is dat de ' splitters' bij KPN komen te staan. KPN levert dan vervolgens het breedbandige signaal af bij de internetaanbieder. De andere mogelijkheid is dat de adsl-aanbieders de splitters in hun eigen ruimte plaatsen en het laagfrequente deel vervolgens weer 'teruglussen' naar KPN.
 
KPN wilde uitsluitend de tweede optie ontwikkelen en biedt deze sinds kort ook
aan. BaByXL en andere adsl-aanbieders hebben echter een voorkeur voor de eerste
optie. Hierdoor zouden de aanbieders niet hun kostbare en schaarse ruimte die zij van KPN huren hoeven te gebruiken voor de splitterapparatuur. De Opta heeft besloten dat de adsl-aanbieders moeten kunnen kiezen voor de optie die zij willen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.