KPNQwest stevent af op faillissement

Het datacommunicatiebedrijf KPNQwest is in acute financiële problemen geraakt. Een bankroet lijkt onvermijdelijk. Telefónica staat in de coulissen.

In een persbericht meldt KPNQwest dat er "een substantieel risico is dat de uitstaande obligaties en aandelen geen onderliggende waarde hebben". Het aandeel van de onderneming, genoteerd in de AEX-index, verloor 57 procent op 0,43 euro.
 
Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het zonder een overname door een derde partij, of steun van aandeelhouders of externe financiers, geen beroep meer kan doen op een bestaande kredietfaciliteit van ruim 500 miljoen euro.
 
Analisten tonen zich verbaasd over de razendsnelle verslechtering van de positie van KPNQwest. "Bij de presentatie van de jaarcijfers nog geen twee maanden geleden, waren er wel wat vragen over de omzetontwikkeling, maar ze zeiden nadrukkelijk dat ze volledig gefinancierd waren. Klaarblijkelijk is er in korte tijd heel veel omzet weggevallen. Vooral bij de verkoop van netwerkcapaciteit moet het heel slecht zijn gegaan", aldus een woordvoerder van Effectenbank Stroeve.
 
Moederbedrijven KPN en Qwest hebben zelf genoeg sores aan hun hoofd en bieden geen financiële steun meer. KPN heeft zijn plafond op 700 miljoen euro gezet en Qwest zelf zit dusdanig in de problemen dat het gisteren zei geen geld meer te stoppen in de joint venture.
 
Het gerucht gaat dat het Spaanse Telefónica zich al warm loopt om KPNQwest eventueel over te nemen voor een zacht prijsje. Het wil met zijn dochter Emergia de Europese groothandelsmarkt betreden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.