FTC tegen fusie Netratings en Jupiter

De overname van internetresearcher Jupiter Media Metrix door VNU-dochter Netratings is van de baan. De geplande bundeling is gestrand op de antirust-bezwaren van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

Met de overname zouden de nummers 1 en 2 in internetmetingen zijn samengesmolten. Maar de FTC uitte vrijwel meteen bezwaren tegen de fusie. Op het vlak van de mededinging zou de combinatie volgens de federale organisatie een te dominante speler worden. Bovendien had de FTC het niet zo op met de financiering van de deal. Netratings wilde de acquisitie voor een deel in cash en voor een deel in aandelen financieren. Daarbij werd afgesproken dat niet minder dan 30 procent en niet meer dan 50 procent van de overnamesom in cash zou worden betaald. Tenslotte bood Netratings het om kapitaal schreeuwende Jupiter een lening aan van 25 miljoen dollar.
 
De beide bestuursvoorzitters van de beoogde fusiepartners, waaronder ceo Robert Becker van Jupiter Media Metrix, hebben aangegeven het niet eens te zijn met de FTC-beslissing. Maar daarbij blijft het dan ook, want Jupiter heeft niet de financiële reserves om over te gaan tot een langlopende juridische procedure. Beide beoogde fusiekandidaten hebben besloten zelf de kosten voor de vroegtijdige ontbinding voor hun rekening te nemen.
 
In oktober vorig jaar kondigde Netratings, voor 64 procent dochter van VNU, aan het aanzienlijk grotere Jupiter voor een bedrag van 72 miljoen dollar over te nemen. Netratings zou via de acquisitie marktleider worden in de sector voor internetmetingen. Jupiter moet nu snel op zoek naar nieuwe geldschieters. Netratings heeft al aangekondigd dat het twintig personeelsleden ontslaat en een aantal activiteiten gaat schrappen, om zo kosten te kunnen besparen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.