Siebel vraagt SEC om nieuwe standaardregels

Tom Siebel, president-directeur van crm-specialist Siebel Systems, vraagt de Amerikaanse beurswaakhond om nieuwe standaardregels voor verslaglegging.

Dergelijke regels van de Securities and Exchange Commission zouden bedrijven moeten verplichten om informatie over hun bedrijfsonderdelen op een standaard manier naar buiten te brengen. Daarmee zou het intern 'verschuiven' van inkomsten over verschillende bedrijfsonderdelen onmogelijk moeten worden. Met name Oracle en het Duitse SAP zouden zich volgens Tom Siebel nogal eens 'schuldig' maken aan dergelijk misleidend gedrag.
 
De twee bedrijven kunnen hun crm-pakketten ('customer relationship management') namelijk - volledig legaal! - bundelen met andere producten die ze aan klanten verkopen, bijvoorbeeld erp-oplossingen. Vervolgens kunnen ze een deel van de omzet onderbrengen bij de crm-activiteiten, zonder dat duidelijk is of de klanten de crm-software ook werkelijk willen gebruiken. Zo'n klant heeft om die crm-component in z'n erp-pakket niet gevraagd en is soms niet eens op de hoogte van het bestaan ervan. Maar de investeerders en aandeelhouders van Oracle en SAP krijgen mooie crm-omzetcijfers te zien, die volgens Siebel grotendeels op fictie zijn gebaseerd.
 
De kritiek van Siebel is niet uniek. Ook Oracle's topman Larry Ellisson heeft al eens geroepen dat bijvoorbeeld IBM een toename van zijn marktaandeel in de database-softwaremarkt claimt op basis van dergelijke creatieve toerekeningsmethoden. Siebel zegt bij de SEC overigens een gewillig oor te hebben gevonden. Binnen anderhalf jaar zullen er nieuwe standaardregels worden uitgevaardigd, zo verwacht hij. En dan zal blijken dat Siebel Systems de absolute marktleider is in crm, stelt de president-directeur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-04T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.