IBM passeert Oracle op databasesoftwaremarkt

IBM heeft over het afgelopen jaar Oracle van de troon gestoten op de markt voor de databasesoftware.

Dit blijkt althans uit cijfers van it-researchbureau Gartner. IBM wist over 2001 zijn marktaandeel met een klein procent op te schroeven naar 34,6 procent. De opbrengsten uit licenties stegen daarnaast met 4,3 procent naar 3,06 miljard dollar. Big Blue heeft zijn groeiende marktaandeel deels te danken aan de overname van Informix, dat over het afgelopen jaar voor 264 miljoen dollar bijdroeg aan de omzet uit databasesoftware.
 
Tegenover de stijgende inkomsten van IBM, stond een terugval van de omzet van Oracle. De voormalige marktleider in de databasesoftwaremarkt, zag de inkomsten met 4,9 procent dalen naar 2,83 miljard dollar. Zijn aandeel in de licentieomzet viel terug van 34 naar 32 procent.
 
Oracle heeft binnen de databasesoftwaremarkt, die over 2001 overigens in totaal met 1,4 procent toenam naar 8,8 miljard dollar, te maken met groeiende concurrentie. Ook Microsoft begint zich daarbij steeds nadrukkelijker te manifesteren. 's Werelds grootste softwareconcern zag in 2001 zijn aandeel in de databasesoftwaremarkt toenemen naar 17,8 procent, goed voor 1,4 miljard dollar. In een eigen studie liet Oracle eerder deze week weten dat van de honderd grootste bedrijven, nog steeds 51 procent gebruik maakt van Oracle's databasesoftware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.