Plattner wil dat Gates Java blijft steunen

Op een ongebruikelijk dramatische manier heeft SAP-ceo Hasso Plattner aan Bill Gates gevraagd diens mening over Java te wijzigen. Plattner wil dat Gates de Java Virtual Machine blijft ondersteunen.

"JVM is een essentieel onderdeel geworden van onze wereld. Microsoft is daarin een zo belangrijke partij dat ze niet voor hun verantwoordelijkheid mogen weglopen, vind ik. Iedereen weet dat Microsoft niet zo goed is in het ondersteunen van dingen die ze niet aanstaan." Plattner parafraseert dan de uitspraak van voormalig president Reagan van de VS over de Berlijnse Muur aan het adres van de toenmalige Sovjetleider Gorbatsjov: "Mr Gates, tear that Wall down!" Plattners uitspraak oogst applaus van de bijna negenduizend aanwezigen in de grote zaal van de e-business conferentie Sapphire '02 in Orlando, Florida.
 
Plattner onderstreepte dat Java voor ondernemingen (J2EE) en .Net van Microsoft in snel tempo uit elkaar groeien. "Ze worden inmiddels al door een kloof van elkaar gescheiden." Hij noemt dat slecht voor de bedrijfstak als geheel. "Na de uniformerende werking van Unix dreigen we nu weer in twee elkaar uitsluitende werelden verzeild te raken."
 
SAP verwacht snel gebruik te kunnen maken van de extra rekenkracht die vrijkomt door de blade-technologie voor server-cpu's. Volgens Plattner kunnen er dan meer applicaties tegelijk draaien op dezelfde hoeveelheid hardware. "En met onze historie van 3-tier en 4-tier software zijn we al goed voorbereid op de parallelle dataverwerking die blade-technologie tot zo'n sterk concept maakt."
 
Niet langer functionaliteit, maar snelheid is uitgegroeid tot de voornaamste vereiste waaraan nieuwe software volgens gebruikers moet voldoen. SAP gaat daarom van start met een grote 'schoonmaakactie' in de eigen code. Doelwit is met name die functionaliteit op te sporen die op verzoek van een klant in een applicatie is aangebracht. Die code krijgt vervolgens een 'flag' die gebruikers waarschuwt voor het naderende einde van zo'n functie. Plattner verwacht dat een applicatie na de schoonmaak wel de helft kleiner kan worden, 10 procent sneller en 30 procent minder onderhoudsgevoelig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Plattner ziet het marktaandeel van SAP ernstig bedreigd door de overname van Navision door Microsoft. Hij weet dat de .NET-technologie een dramatisch veel betere performance levert (typisch 10 keer beter dan Java). Bovendien kan een applicatie in Navision worden gebouwd in een fractie van de tijd die nodig is wanneer SAP wordt gebruikt.
Terwijl Plattner stelt dat snelheid de belangrijkste vereiste is waaraan software moet voldoen, weigert hij het pasklare antwoord van Microsoft op die vereiste te accepteren. Zijn strategie om de slechte performance van J2EE te compenseren door de nieuwste hardware te gebruiken komt nogal naief over; alsof de .NET-technologie daar niet van zou kunnen profiteren...

Een ontroerende oproep van Plattner, maar of het enig effect heeft op de reus uit Redmond valt te betwijfelen. Java is een breed geaccepteerde standaard en in het kader van Sun One een geduchte concurrent van Microsofts .Net-producten. Beide draaien om webservices, een steeds belangrijker wordende functie in relatie tot bedrijfssystemen (erp). Microsoft heeft hier dus een achterstand, maar zoals we gewend zijn, lopen ze die snel in door de overname van bedrijven. In dat licht moet de recente overname van Navision worden gezien en valt te vrezen dat we afstevenen op een tweedeling op erp-gebied met .NET aan de ene kant en Sun One aan de andere kant. Dit zal de steeds belangrijker wordende koppeling van bedrijfssystemen niet bevorderen en daarmee een hinderpaal vormen voor elektronisch zakendoen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-06T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.