Interesse alternatieven Windows groeit

Windows is zeker nog tien jaar dominant op de markt voor desktop besturingssystemen. Wel groeien de aversie tegen Microsoft en de sympathie voor Linux.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Yankee Group samen met Sunbelt Software heeft uitgevoerd onder 1500 Amerikaanse ondernemingen. Bijna veertig procent is dermate verontwaardigd over het nieuwe licentiebeleid van Microsoft dat zij zeggen actief te zoeken naar alternatieven.
 
Ook andere sentimenten spelen een rol. Onderzoekster Laura DiDio somt op: "Een talloos aantal onderwerpen zorgen ervoor dat de ontvredenheid met Microsoft bij zakelijke gebruikers nooit hoger is geweest dan nu. Dan hebben we het over Microsofts veronderstelde monopoliepraktijken, marketinggeweld, voortdurende beveiligingslekken, de gewoonte om lanceringsdata van aangekondigde belangrijke software te missen, en de onduidelijkheid die de .Net-strategie omhult."
 
Volgens DiDio duurt het nog wel even aleer de Windows-overheersing van de desktop-markt taant. Maar de deur naar Linux staat duidelijk op een kier. De enorme belanstelling voor dit besturingssysteem van de afgelopen drie, vier jaar verklaart zij uit het feit dat Linux geen Windows is.
 
Ook meldt zij dat Apple's Macintosh een comfortable niche heeft gevonden: zakelijke gebruikers die zware, grafische toepassingen draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag mij af of dit soort berichten nog geloofwaardig zijn. Sinds het ontstaan van Linux lees ik met grote regelmaat dergelijke (hoop gevende) berichten. De realiteit is dat in al die jaren het minimale gebruik van Linux en de uit de lucht gegrepen voorspellingen ver uit elkaar liggen. Het kan zijn dat de voorstanders denken dat als je het maar vaak roept iedereen het vanzelf gaat geloven.
Wat sinds de opkomst van open-source/Linux is gebleven zijn de laagdunkende uitspraken richting alles dat geen open source of Linux is. Enig respect voor andermans keuze blijkt moeilijk op te brengen. Dave vraagt zich nog met verwondering af waarom IT klanten de andere kant op kijken.
De opmerking over de onduidelijkheid van de .NET strategie is eveneens van toepassing op Sun's ONE; niemand weet waar het over gaat. Pc Magazine's columnist John Dvorak veegt de vloer aan met zowel .NET als ONE en de bekende IT consortiums in zijn uitstekende artikel 'de praatclubs'.
Dat klanten product keuzes maken op grond van aversies zegt veel over het imago dat de IT branche over zichzelf heeft afgeroepen..., jammer

Zoals gebruikelijk lopen we weer eens sterk achter waar het om alternatieven gaat. De IT-manager van tegenwoordig zit liever schijnveilig in zijn Microsoft-bastion te wachten op de zoveelste verhoging van de licentieprijzen uit Redmond, het 741ste virus van de maand en de 13e achterdeur in Microsoft-software. We vinden dat kennelijk wel prettig, het meekijken van de Amerikanen. Gedistribueerde democratie.
Als gecertificeerd IT'er (MSCE, Linux) en Novellbeheerder kan ik slechts constateren dat er in het buitenland al stevige besparingen gerealiseerd zijn op de post IT door het gebruiken van Linux. Tevens durf ik te stellen dat het beheren van Linux-systemen minder tijd kost dan het beheer van vergelijkbare Microsoft-systemen en dat dus ook op de post Personeel besparingen mogelijk zijn. Koppel dat aan een veel betere beschikbaarheid en betrouwbaarheid en het wordt duidelijk dat men in Nederland Achterland weer eens flink de plank misslaat.
Het tij komt, maar onze scheepjes liggen op het droge. Luister eens naar Bolkestijn, Peru, Duitsland, de Aziaten, de NSA en ook de website van het Witte Huis: Linux komt eraan. Stop met investering in virus- en inbraakgevoelige achterstandssoftware, schuif MS Monopoly aan de kant.
Of draai lekker je hoofd de andere kant op.

Men zou IBM moeten verplichten om OS/2 opnieuw op de markt te brengen. Het is een OS met heel veel potentieel. Standaard wordt er een hele goede bootmanager bijgeleverd en tegenwoordig ook een journaling file system. Het heeft een zeer goede ondersteuning voor dos applicaties (kan zelf verschillende versies van dos in een apart VM naast elkaar draaien), java & win 3.11 applicaties. De documentatie is uitslekend. Op tcp/ip gebied is ook vanalles mogelijk. In een handomdraai heb je zou een ftp-server of telnet-server geconfigureerd. En het mooiste van OS/2 is nog wel de Work place shell welke je de beschikking geeft over volledig objectgeorienteerde desktop. Een applicatie kan volledig in het desktop geintegreerd worden.
Tevens zit ik nog steeds te wachten op de beloofde OS.X voor intel platformen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.