Sun brengt Solaris voor x86 breed terug

Sun Microsystems brengt zijn besturingssysteem Solaris toch weer uit in een algemeen bruikbare variant voor computers met x86-processoren van Intel. Dit kondigt de serverleverancier vandaag aan.

In januari dit jaar besloot Sun de x86-uitvoering van Solaris in de koelkast te zetten. De reden was kostenbesparing. Sun verkoopt namelijk geen Intel-systemen met Solaris en twijfelde aan het succes van Solaris-x86 als leerstoel dan wel instroommiddel voor Solaris op de eigen Ultrasparc-processoren.
 
Dit besluit werd in augustus deels teruggedraaid. Sun onthulde toen de al eerder aangekondigde Linux-servers voor algemene doeleinden, overigens met x86-chips van Intel. Deze verbreding van de taakspecifieke Cobalt-serverreeks luidde ook de beperkte terugkeer van Solaris-x86 in. De leverancier biedt zijn Unix-variant namelijk ook voor deze nieuwe systemen, maar beperkt de ondersteuning tot alleen die machines.
 
Ondertussen was het bedrijf nog in gesprek met gebruikers van Solaris-voor-Intel. Sun verklaarde op zoek te zijn naar een valide - liefst winstgevend - bedrijfsmodel voor dit besturingssysteem. Dat lijkt nu gevonden te zijn; versie 9 van Solaris voor x86 zal niet langer gratis verkrijgbaar zijn, zoals wel het geval was bij voorganger 8.
 
De Intel-uitvoering kost honderd dollar voor desktopsystemen met één processor. Sun is nu de prijzen voor multiprocessor-computers aan het bepalen, zegt marketingdirecteur Graham Lovell.
 
Daarnaast zullen ondersteuning en software-opwaardering 75 dollar per maand kosten voor desktops, en 1275 dollar per jaar voor lichte servers. De eerste proefversie komt in januari uit en zal voor 20 dollar te downloaden zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.