STM ontwerpt lichtgevende silicium-chips

Nog voor het eind van het jaar onthult de Zwitserse chipbakker STMicrolectronics silicium-chips die op een efficiente manier licht gebruiken voor communicatie tussen elektrische schakelingen.

Het bedrijf ontwierp een chip waar twee elektrische schakelingen gescheiden zijn door een isolerend laagje silicium. De twee schakelingen communiceren via lichtsignalen.
 
De doorbraak zal volgens de Zwitsers leiden tot nieuwe chipontwerpen die elektrische en optische schakelingen combineren. Tot op heden was op het niveau van microchips het inzetten van lichtsignalen alleen mogelijk door silicium en andere materialen, vaak gallium arsenide, te mengen. Daarvoor zijn aparte en kostbare installaties nodig. De chipbakker stelt nu optisch-elektrische halfgeleiders te kunnen maken door tussen laagjes silicium de zogenaamde zeldzame aarde-elementen erbium en cerium in te bouwen. Voor deze nieuwe chips hoeven de bestaande productie-lijnen niet te worden aangepast.
 
Totnutoe worden elektrische schakelingen gescheiden met externe geïntegreerde circuits, waaronder optocouplers, een soort optische schakelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.