Rechter doet vanavond uitspraak Microsoft

Rechter Colleen Kollar-Kotelly doet vanavond, na sluiting van de Amerikaanse beurzen, uitspraak over de antitrustzaak tegen Microsoft. Dit maakte het gerechtshof van Washington gisteravond bekend.

De districtsrechter oordeelt vanavond of zij de schikking tussen de softwareleverancier en het Amerikaanse ministerie van Justitie goedkeurt of niet. Indien zij niet akkoord gaat, moet ze een straf bepalen voor het bedrijf, dat eerder al schuldig is verklaard aan monopoliemisbruik.
 
Dit is in juni 2000 gedaan door districtsrechter Thomas Penfield Jackson die toen ook de straf tot opsplitsing van het bedrijf in twee delen beval. Microsoft ging in hoger beroep en wist die strafmaat geschrapt te krijgen. Het oordeel van monopoliemisbruik staat echter nog steeds.
 
Van de achttien staten, die de rechtzaak eerst samen met Justitie voerden, zijn er nog negen tegen de schikking. Zij hebben dit bepleit bij de rechter. De overige negen staten zijn wel akkoord gegaan met de schikking nadat Justitie en Microsoft enkele lichte aanpassingen hadden aangebracht. Critici bestempelen deze echter als cosmetische veranderingen.
 
De negen dissidente staten stellen dat de nu liggende schikking veel te coulant is en dat het teveel gaten bevat die Microsoft kan - en waarschijnlijk zal - benutten. De Windows-producent heeft al gebruik weten te maken van de manouvreerruimte die Justitie in een eerdere 'overeenkomst van goed gedrag' had laten zitten.
 
De zaak is in oktober 1997 aangespannen door Justitie, maar komt in wezen voort uit een onderzoek dat de Federale Handelscommissie (FTC) in juni 1990 is begonnen. Na tweemaal vastlopen is dat onderzoek in augustus 1993 overgenomen door Justitie, dat in juli 1994 tot een schikking komt met Microsoft. Dit is een 'verklaring van goed gedrag', die in augustus 1995 officieel is goedgekeurd door rechter Jackson.
 
Vervolgens constateerde Justitie in 1997 dat Microsoft zich niet aan de overeenkomst hield en begon de antitrustzaak. Die is via Jackson naar het Hoger Beroepshof gegaan en weer terug naar het districtsniveau en wel bij rechter Kollar-Kotelly. Tussendoor zijn er ook diverse schikkingspogingen geweest (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d39jb101.htm) die echter op niets zijn uitgelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.