Calamiteitendienst Cert-nl neemt maatregelen

Het aantal aanvallen op netwerken en de complexiteit ervan nemen de komende tijd fors toe. Dit voorspellen experts van Cert-nl, de calamiteitendienst van het academische netwerk Surfnet. Internationale samenwerking is een nieuwe tactiek om kwaadwillenden een stap voor te blijven.

Jacques Schuurman, aanvoerder van het Cert-nl team, ziet hackers steeds slimmer handelen doordat zij kennis en middelen meer en meer met elkaar delen. Nieuwe aanvalstechnieken raken razendsnel verspreid. Dit heeft de reactietijd van netwerkbeheerders korter gemaakt. Ook is de mogelijke schade groter doordat aanvallers over meer bandbreedte beschikken. Breedbandverbindingen via de kabel en de telefoonlijn staan altijd aan en zijn vaak niet goed beveiligd. Hackers nemen de besturing van dit soort computers over om daarmee een aanval op een website te kunnen uitvoeren. "Een ddos-aanval (distributed denial of service), waarbij achtduizend van dit soort computers één webserver bestoken en plat leggen, is geen uitzondering meer", zegt Jan Meijer, een Surfnet-medewerker, die ook onderdeel uitmaakt van het Cert-nl team. In deze wapenwedloop is het zaak voor beheerders om hackers een stap voor te blijven.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 15 maart 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.