Drenthe krijgt aansluiting op GigaPort

Assen, Emmen, Dwingeloo, Westerbork, Hoogeveen en Meppel krijgen een glasvezelverbinding met het GigaPort-Netwerk in Groningen en Zwolle.

De provincie Drenthe wist een subsidie van drie miljoen euro lost te peuteren waarmee Surfnet onder meer de kennisinstellingen in de regio, zoals de Hogeschool Drenthe en de sterrenwachten in Dwingeloo in combinatie met Westerbork, een hogesnelheidsverbinding met het onderzoeksnetwerk van GigaPort kan bieden.
 
De breedbandverbinding moet de regio interessanter maken voor innovatieve bedrijven en andere kennisintensieve ondernemingen. Daarnaast hoopt de subsidiegever, het Stimuleringsfonds Noord Nederland, op een spin-off effect waardoor het noorden aantrekkelijker wordt voor internet service providers.
 
Een Europese aanbesteding moet nu leveranciers opleveren. Surfnet hoopt gebruikt te kunnen maken van reeds aangelegde maar nog niet-gebruikte glasvezels, het zogenoemde 'managed dark fiber'.
 
GigaPort heeft zelf een glasvezelverbinding gerealiseerd tussen Dwingeloo en Amsterdam. Twee instituten in Dwingeloo zullen gebruik maken van de verbinding; Astron met haar Sterrenwacht Westerbork en Jive, the Joint Institute for Vlbi in Europe. Deze verbinding stelt zowel Astron als Jive in staat om met hoge snelheden data uit te wisselen met wetenschappers in Europa en daarbuiten. De verbinding Amsterdam-Dwingeloo vormt een belangrijke schakel in het nieuwe 'Drentse netwerk'. Samen vormen de verbindingen een of meerdere ringen. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid, omdat het internetverkeer niet wordt verstoord bij een enkelvoudige kabelbreuk. Het verkeer kan dan gebruikmaken van de andere kant van de ring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-10T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.