Centrale administratie reële optie voor GBA-2

Nu de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens gemoderniseerd moet worden, duikt in de discussie centrale opslag van gegevens over burgers weer op.

De huidige GBA is ontstaan nadat in de jaren tachtig plannen voor een CPA (Centrale Persoonsadministratie) waren afgeblazen. Centrale opslag sluit decentraal gegevensbeheer niet uit, dus gemeenten kunnen een spilfunctie blijven vervullen.
 
Het GBA-startpakket zou behalve centraal ontwikkeld ook centraal geïmplementeerd kunnen worden, compleet met landelijke databank met gegevens van alle Nederlanders. Gemeenten kunnen dit geheel vervolgens decentraal bedienen. Deze hoeven dan slechts over een tamelijk simpele, browserachtige voorziening te beschikken. Dat stelde Egbert Verweij voor, begin jaren negentig technisch projectleider van GBA-1. Grote flexibiliteit, die de GBA-modernisering beoogt, is dan in één klap bereikt: modificaties laten zich in de centrale architectuur eenvoudig aanbrengen.
 
Ook Barend de Graaf, die destijds als accountmanager veel gemeenten op het GBA-netwerk heeft aangesloten, ziet meer heil in centrale gegevensopslag. Martin Huizinga, werkzaam bij GBA-afnemer Sociale Verzekeringsbank, die zelf de ict heeft uitbesteed, vond dat gemeenten niet meer de expertise in huis moeten willen hebben om het allemaal zelf te blijven doen. Met de hoge eisen van beschikbaarheid die aan GBA-2 worden gesteld is dat ook niet haalbaar, betoogde Verweij. Hekman stelde nog dat de acht jaar die voor de modernisering uitgetrokken is makkelijk uitloopt op vijftien jaar. Een zo lang uitgesponnen project is zijns inziens onbeheersbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb geen reactie maar een vraag? Waar kan ik terecht om mijn GBA te rectificeren. Kunt u mij dit zeggen?
Of wie wel?
Graag hoor ik zsm!
Met vriendelijke groet,
Mw. J. Verbeek bc.

Mevrouw Verbeek,

heel eenvoudig. Bij het Burgerzakenloket van uw gemeente.

De discussies uit die tijd hadden voor een deel hun fundament in de maatschappelijk ongewenste situatie van een centrale administratie. Hierbij werd vaak gerefereerd aan de tweede wereldoorlog.
Vandaag de dag zou je dat wat breder moeten trekken en de risicos rond de beveiliging van persoonsgegevens centraal willen stellen. Wat zijn de consequenties als een centrale administratie wordt ge"hack"t?
Overigens koester ik weinig illusies, er bestaan waarschijnlijk al heel wat centrale administraties waarin een groot deel van de bevolking is opgenomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-28T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.