Aantal vacatures in IT verdubbeld

De werkgelegenheid in de automatisering is het afgelopen jaar met 6 procent gestegen. De lonen stijgen licht met 1,5 procent. Dit blijkt uit de salaris-enquête automatiseringspersoneel van Berenschot Informatica.

Drs W. Pelger, bij onderzoeksbureau Berenschot verantwoordelijk voor de jaarlijkse enquête, spreekt van spanningen vergelijkbaar met de situatie in de periode 1985-1987. "Het aantal vacatures stijgt met 9,4 procent, het opleidingsniveau stijgt en de arbeidsmobiliteit neemt toe. Dit zijn indicaties van een gespannen arbeidsmarkt."
Over alle automatiseringsberoepen genomen, nemen de lonen toe met 1,5 procent. Het gemiddelde jaarloon voor IT-beroepen ligt op 76.900 gulden. De grootste toename in lonen is te vinden in de sector banken en verzekeringen. Daar stegen de salarissen voor automatiseerders met 11,2 procent. "De situatie voor functionarissen in de computerdienstverlening lijkt verslechterd," zo constateert Pelger. "Zij hebben als enige - naast het laagste gemiddelde salaris (73.900 gulden) - te maken met een daling van 0,4 procent."
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de opleidingsgraad van automatiseerder hoger wordt. "De verschuiving van middelbaar en lager onderwijs naar hoger en academisch is ook dit jaar verder gegaan," constateert Pelger. Ook de mobiliteit neemt toe tot 5,5 procent. "Alle branches hebben te maken met een groter verloop." Het onderzoek brengt ook het aantal vacatures in kaart. De functies met het grootste aantal vrije banen zijn: junior programmeur, informatie-analist en gegevensbeheerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.