Exportregels encryptie ongrondwettig

De exportbeperkingen die de Amerikaanse overheid oplegt aan encryptiemiddelen zijn volgens het oordeel van een federale rechter in strijd met de grondwet. Deze restricties staan haaks op het Eerste Amendement en belemmeren daarmee het recht op vrije meningsuiting.

Dit verklaarde rechter Marilyn Hall Patel. Deze gerechtelijke uitspraak omvat zowel software als hardware die data coderen.
De nu afgesloten rechtszaak was aangespannen door de wiskundestudent Bernstein, die het encryptie-algoritme 'Snuffle' heeft uitgevonden. De Amerikaanse overheid had hem verboden zijn beveiligingsprogramma te publiceren of er zelfs over te spreken en te schrijven. De verdachte software is nu 'vrijgesproken', hoewel de staat nog in hoger beroep kan gaan. Voorlopig is 'Snuffle' vrijelijk en legaal te gebruiken.
"De encryptiereguleringen van de overheid hinderen zelfs de meest gebruikelijke activiteiten van geleerden, zoals het publiceren en uitwisselen van ideeën en het communiceren met collega's via het Internet", schreef Patel in de 32 pagina's van haar oordeel. De rechter heeft echter geen nationale ban op encryptierestricties uitgesproken. Zij meent dat aan deze kwestie nog te veel juridische haken en ogen kleven. Bovendien zijn de gevolgen voor het publiek nog niet overzichtelijk in kaart gebracht, aldus Patel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.