Intels nieuwe aanpak van grafische informatie

Intels Accelerated Graphics Port is een fundamentele verandering in de manier waarop PC's met grafische informatie omgaan. Kopers van PC's moeten echter nog wachten tot Microsoft met Memphis of NT 5.0 uitkomt, voordat ze AGP optimaal kunnen gebruiken.

Sinds Intel met de PCI-bus een standaard zette in de PC-industrie oefent het een groeiende invloed uit op de systeem-chips in PC's. De introductie van de AGP wordt gezien als de belangrijkste ontwikkeling op busgebied in PC's van dit jaar.
AGP is een voor grafische toepassingen gespecialiseerde interface. De twee chips van de AGP-set zorgen voor een directe verbinding tussen de grafische controller en het systeemgeheugen. De chips die de grafische bewerkingen doen, hebben daarmee direct toegang tot het werkgeheugen. Hierdoor wordt de PCI-bus en het gespecialiseerde geheugen van de grafische controller ontlast. Een gespecialiseerde bus beweegt gegevens tussen de grafische chip en het werkgeheugen met een snelheid van 528 Mbyte/s op en neer. De chipset is in staat om de bandbreedte te verhogen door data in parallelle lijnen uit de 66 MHz synchrone of dram-geheugens op te halen. 3D-animaties krijgen snelheid omdat de textuur-gegevens zonder tussenkomst van de CPU vanuit het werkgeheugen naar de grafische controller kunnen worden gestuurd. De Pentium II is daardoor geheel vrij om de coördinaten van de 3D-draadframes te berekenen. Er is ook een AGP-versie van 1 Gbyte/s in aantocht.
AGP zet de trend voort om de verschillende PC-onderdelen autonoom te laten werken. Windows 95 en Windows NT makenmulti-tasking mogelijk. Met de huidige chipsets kan de Pentium II het tweede (L2) cachegeheugen raadplegen terwijl tegelijkertijd de busmaster iets uit het werkgeheugen opvraagt. AGP biedt dezelfde parallelliteit bij de uitwisseling van grafische informatie. De invloed van Memphis op AGP is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk heeft AGP geen grote toepassing voordat dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft op de markt is. De Pentium II-systemen die met de nieuwe chipsets zijn uitgerust krijgen naar verwachting pas begin 1998 software-ondersteuning voor AGP.
AGP is ook van belang voor de werkstationmarkt. Intel lanceerde al een offensief om zijn processoren sneller te laten doordringen in deze markt met de oprichting van een speciale divisie voor werkstations in Santa Clara. De 4X AGP-versie met een bandbreedte van 1 Gbyte/s is speciaal gericht op werkstations.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.