Citrix vernieuwt Winframe

Citrix heeft een nieuwe versie van zijn Winframe systeemsoftware op de markt gebracht. Versie 1.7 bevat nieuwe functionaliteit op het gebied van applicatiebeheer, beheer van netwerkbelasting, toegang via Internet en beveiliging.

besturingssysteem, waarbij applicaties volledig op de server draaien en de gebruikers met een domme terminal werken. Winframe bestaat uit deIndependent Computing Architecture (ICA) en Multiwin, eenmulti-user extensie voor Windows NT.
Met Winframe hoeven gebruikers alleen een NT server-licentie te kopen en geen NT werkstations. Microsoft volgt een tweesporenbeleid om Citrix op afstand te houden. Het heeft de multiwin-technologie in licentie genomen en gaat deze standaard bij NT leveren, vanaf versie 4.0. Die NT-versie met multiwin wordt Hydra-server genoemd. Citrix concentreert zich meer op het ontwikkelen en verkopen van ICA, nu onder de naam Picasso. Daarnaast ontwikkelt Microsoft zelf een variant van ICA-technologie: T-share. Daarmee kunnen op Windows gebaseerde bureaumachines gebruik maken van de Hydra-server. Citrix stelt dat ICA breder toepasbaar is dan T-share. Winframe werkt onder Dos, Windows 16 en 32 bits, en in de nabije toekomst Java. Daarnaast is ICA ook geschikt voor andere besturingssystemen.
Voorlopig wordt Winframe echter geleverd voor Windows NT 3.5.1. Voor huidige Winframe-klanten is de nieuwe versie gratis. Nieuwe klanten betalen bijna zesduizend dollar voor twintig gebruikers.
Citrix profileert Winframe als geschikt voor mobiele apparatuur, aangesloten op een server. Deze profilering lijkt logisch omdat ook Java zich op dat gebied manifesteert. Voor succes op langere termijn moet Winframe ook met Java-clients te gebruiken zijn. Daarnaast is de vraag hoe Microsoft met Java zal omgaan. Voorlopig blijft Citrix met Winframe echter markten bestrijken die buiten het bereik van Microsoft liggen. Nu moet het bewijzen dat de voorsprong voldoende is om de omzet van 440 miljoen dollar van afgelopen boekjaar te verdubbelen, zoals de doelstelling luidt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.