Cisco ziet spraak via IP als kerngebied

Cisco's chief technology officer Edward Kozel denkt in de komende drie, vier jaar een kwart van zijn omzet te behalen met 'spraak via het Internet Protocol' (IP). De problemen met Cisco's Gigabit Ethernet-technologie zouden gebaseerd zijn op 'roddel en achterklap'.

Op de netwerkbeurs Networld+Interop-show in Atlanta toonde Cisco prototypen van Gigabit Ethernet-producten die volgend jaar leverbaar zijn.
Cisco, bekend om zijn vele acquisities van kleine bedrijven met veelbelovende technologie, is op jacht naar meer. Het meent dat Internet zich ontwikkelt tot één groot, naadloos aansluitend netwerk (lees: Internet). Daardoor zou het bestaande telefoonnetwerk in Internet opgaan. Deze versmelting lijkt nu realiteit te worden; Internet is langzamerhand efficiënt genoeg voor telefoongesprekken. Cisco heeft nu twee geschikte platformen voor de afhandeling van spraak via IP: de 3600 en 3810. Tot de overnamekandidaten behoren Vocaltec uit Israël en Voxware, beide makers van telefoniesoftware, en Dialogic, fabrikant van PC-insteekkaarten voor telefonietoepassingen.
September vorig jaar kocht Cisco Granite Systems voor 220 miljoen dollar. Granite had nog geen product en geen noemenswaardige omzet, maar werkte aan een revolutionaire technologie voor Gigabit Ethernet. Het ontwikkelt een chip met alle benodigde logica. De chip zou 11 miljoen transistoren bevatten, twee keer zoveel als een Pentium processor. Waarschijnlijk hebben de ontwikkelaars zich op de complexiteit verkeken en zijn vertragingen opgetreden.
Sinds de overname is weinig meer vernomen van Granite of nieuwe Cisco Gigabit Ethernet-producten. De geruchten over het mislukken van de chip zwollen aan nadat concurrenten Gigabit Ethernet-producten lanceerden. Cisco toonde op de netwerkbeurs nog niet leverbare routers en switches met Gigabit Ethernet-technologie. Het zegt dat de eerste producten beschikbaar zijn in het tweede kwartaal van het volgend jaar, als de standaard voor Gigabit Ethernet officieel is aangenomen door de internationale standaardisatiecommissie. De Granite-chip zou inmiddels naar behoren werken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.