Verplichte externe controle GBA

Er komt een wettelijke verplichting voor gemeenten de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens iedere twee jaar door een externe auditor te laten doorlichten.

De kwaliteit van de gegevens in de GBA zal aan een onderzoek onderworpen worden, alsmede het beheer en de beveiliging. Staatssecretaris Jacob Kohnstamm van Binnenlandse Zaken kondigde de verplichte controles vorige week aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer. In dat overleg kwam ook het toekomstig beheer van het GBA-stelsel aan de orde.
Voor dit beheer is jarenlang toegewerkt naar een zelfstandig bestuursorgaan, waarin de gebruikers (gemeenten en afnemers) zouden samenwerken. Een wetsvoorstel dat de instelling van zo'n zbo per begin '97 moest regelen, werd in augustus vorig jaar echter afgeschoten door de Raad van State. Een nieuw financieringsmodel, dat er deel van uitmaakte, heeft hij eruit gelicht en nu apart naar de Kamer gestuurd. Voor het beheer beraadt hij zich nog op een oplossing die enerzijds optimaal tegemoet komt aan de bezwaren van de Raad van State, maar anderzijds ook de gebruikers en afnemers een maximale mede-verantwoordelijkheid geeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-30T00:00:00.000Z Redactie Computable