Vrom verslikt zich in Windows-project

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Vrom) heeft de departementbrede invoering van Windows 95 behoorlijk onderschat. De implementatie van het besturingssysteem is tijdelijk stilgelegd.

Een bron bij het ministerie spreekt van een pauze van een half jaar. Het huisorgaanVrom venster houdt het op 'twee à drie maanden' en geeft als reden "dat op dit moment geen sprake is van een betrouwbare en beheerbare technische infrastructuur".
Het project moet het ministerie en de eronder ressorterende diensten voorzien van Windows 95. Het gaat om zo'n vierduizend PC's, deels nieuw en deels al aanwezig en aangepast. Volgens een eerdereVrom venster vergt de operatie ruim vijftien miljoen gulden, al staat enkele regels verder dat er na een eerste fase, vorig najaar, 'een goed inzicht (moet) zijn in de kosten'.
Die uitgave noemde als doel: 'het leveren van een nieuw besturingssysteem met aanpassingen aan hardware en software, aanpassingen in de beheeromgeving en eventueel in de technische infrastructuur, het voorzien in opleidingen etcetera'.Vrom venster benadrukt de degelijke voorbereiding van de operatie, aangestuurd door een stuurgroep geleid door plaatsvervangend secretaris-generaal Paul Verhaar. In een recent nummer licht Verhaar als projectleider de problemen toe. Omdat individuele wensen van medewerkers zo veel mogelijk zijn gehonoreerd, zijn inmiddels veel verschillende programma's in gebruik. "De techniek kan dit niet aan en noodzakelijke kwaliteitsgaranties aan de diensten kunnen niet worden gegeven", aldus Verhaar.
Vrom zoekt de oplossing in standaardisatie: er komt een basispakket en een uitgebreider pakket. De 'enkeling die meer nodig heeft' kan nog wat maatwerk krijgen. Die manoeuvre heeft treft ook degenen die al zijn overgeschakeld. "Ook zij zullen immers gebruik moeten gaan maken van de standaardpakketten." Het gaat om circa 1500 personen, waaronder de gehele Rijksplanologische Dienst, gedeelten van het Directoraat-Generaal Milieubeheer en de Rijksgebouwendienst.
De omschakeling heeft van begin af aan problemen opgeleverd. 'Een aantal onvolkomenheden' heeft in de zomer tot aanpassing van het project geleid. "Zo zijn een aantal zaken die essentieel bleken voor een goede beheersing en beheer ook bij de werkzaamheden van het project ondergebracht." Echter: "Inmiddels is dus gebleken dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost."
De moeilijkheden houden niet alleen verband met de 'te geringe standaardisatie'. Daarnaast 'zijn er vooral ook problemen met deroll-out (tijdige vervanging of aanpassing van de PC's op de bureaus), de eerste opvang van nieuwe gebruikers en invoering van geautomatiseerde beheerinstrumenten'.
De berichtgeving inVrom venster wekt de indruk dat het goed mis is bij het ministerie. Verhaar toont zich niettemin een optimistisch man. Hij is ervan 'overtuigd dat straks iedereen meer kan met Windows 95 dan vroeger met DOS'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.