Enertel, PTT en Sun strijden om Edunet

Drie partijen werpen zich in de strijd om de aanbesteding voor Edunet, het computernetwerk voor alle scholen in Nederland. Naast Sun Microsystems hebben twee consortia, onder leiding van Enertel en van PTT, een offerte ingediend. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verwacht deze maand de knoop door te hakken.

Edunet is onderdeel van minister Jo Ritzens plannen om ict in het onderwijs te integreren. Uiteindelijk is per tien leerlingen een computer op school aanwezig. De onderwijsinstellingen krijgen een aansluiting op een intern en extern netwerk. Ook bibliotheken, gemeentehuizen, culturele instellingen en buurthuizen worden aangesloten. Het gaat om maximaal dertigduizend aansluitingen, met Internet-diensten voor bijna drie miljoen leerlingen.
De aanbesteding bestaat uit twee delen: de landelijke transportdienst (het vervoer over de netwerken) en Internet-dienstverlening als e-mail en interactieve, multimediale lesmethoden.
Enertel heeft zich met negen regionale telecommunicatiebedrijven en vijf kabelexploitanten aangemeld. Dit samenwerkingsverband zegt beide onderdelen van de aanbesteding te kunnen leveren. Het tweede consortium, van PTT Telecom, IBM en Roccade, heeft ook een offerte voor beide delen ingediend. Sun Microsystems richt zich louter op de dienstverlening.
Enertel garandeert landelijke dekking. Het netwerk bestaat voor een groot deel uit breedbandige kabeltelevisienetten, die bij uitstek geschikt zijn voor snel datatransport. Een zware eis van het ministerie is dat de uitvoerder snel 2 mbps per werkplek kan leveren voor videodiensten. "De transmissiecapaciteit is direct beschikbaar dankzij de breedbandigheid van de kabels", aldus F. Kappeteijn van Enertel. PTT Telecom wil niet op de inhoud van zijn offerte ingaan.
Inmiddels heeft Enertel de lobby gestart. Het consortium stelt een fonds van tientallen miljoenen guldens beschikbaar om het ministerie te steunen bij de ict-plannen. Het geld is bestemd voor opleiding en bijscholing van leraren en voorlichting aan ouders.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.