IBM meet OS/390 nieuwe jas aan

De jongste versie van OS/390, IBM's besturingssysteem voor mainframes, krijgt nieuwe mogelijkheden voor elektronisch zakendoen. De fabrikant beweert dat hiermee transacties via het Web sneller en beter beveiligd worden. Versie 2, release 5 moet deze maand uitkomen.

De nieuwe versie biedt ondermeer snellere Internet-toegang, betere TCP/IP-ondersteuning en versterkte beveiligingsmogelijkheden. IBM meent dat de S/390's aantrekkelijker zijn voor distributeurs wanneer het deze aanprijst als zware webservers.
Thomas Rosamilia, directeur van de S/390-productlijn: "Het voornaamste onderscheid met de voorgaande versies is de snelheid." Een S/390-mainframe met de nieuwe versie draait Domino Go Webserver versie 4.6 zeker tien keer zo snel. Release 5 kan meer dan drieduizend web-verbindingen per seconde aan en meer dan tweehonderd miljoen hits per dag. Verder omvat het Triple DES-beveiliging (Data Encryption Standard) en de OS/390 Server-software voor betere bescherming van geldtransacties via het Web. Brandscherm-technologieën die voorheen gescheiden applicaties waren, zijn geïntegreerd in Release 5. Hetzelfde geldt voor de Component Broker-software van IBM. Dit zijn hulpmiddelen op object-basis voor het ontwikkelen van applicaties die in verbinding staan met bestaande databanken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars ook software geschreven voor een Unix-variant gebruiken of overzetten.
Bovendien verwerkt IBM de standaarden Ldap (Lightweight Directory Access Protocol) en het SET-protocol (Secure Electronic Transaction) in het nieuwe OS/390. De beveiliging is verder verbeterd door het gebruik van de eigen cryptografische co-processor, een speciale chip met ingebedde algoritmen om gegevens te versleutelen.
Een groot deel van IBM's software-inkomsten komt nog steeds uit de doorlopende licentievergoedingen voor mainframe-software. Dat gebied is echter niet meer de alsmaar groeiende melkkoe die het eens was. De afgelopen jaren haalt IBM zijn voornaamste omzetgroei uit netwerksoftware, zoals de producten van de opgekochte bedrijven Lotus Development en Tivoli Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.