Goede vooruitzichten beursganger Copaco

De Nederlandse PC-groothandel Copaco, die binnenkort naar de beurs gaat, groeit dit jaar sterk, zo voorspelt ABN Amro, die de beursintroductie begeleidt. De bank verwacht dit jaar een omzetgroei van 23,5 procent.

Voor de komende drie jaar wordt een gemiddelde samengestelde groei van 17,4 procent per jaar verwacht, en een (samengestelde) jaarlijkse groei van de netto winst met ongeveer 20 procent. Naast omzetgroei zorgt enige margeverbetering voor groei. De afgelopen drie jaar is de verkoop verdrievoudigd, terwijl de netto winst jaarlijks met meer dan 100 procent groeide.
De inschrijving op de aandelen Copaco start morgen en sluit naar verwachting op 12 februari. Copaco is na Ingram Micro de grootste PC-distributeur in Nederland. Vorig jaar was de Eindhovense onderneming ook de snelste groeier van de top-drie distributeurs. Ze verkoopt computerapparatuur, netwerkproducten en software aan ruim 2.500 dealers. Ze heeft twee dochters, Quadram en Lifeware.
ABN Amro voorspelt dat Copaco meer dan gemiddeld zal groeien. De beurskandidaat blijkt in staat snel kansen te grijpen. Verder wordt gewezen op de geconcentreerde benadering van de markt, het succes van de toegevoegde waarde-diensten en het grote aantal A-merken in het assortiment. Recent is ook een distributie-overeenkomst met Fujitsu gesloten.
De brutomarge verbetert in 1998 en 1999 verder, mede dankzij een groter aandeel van 'oplossingen en diensten'. Samen zijn beide onderdelen goed voor 4 procent van de omzet in 1997, terwijl ze voor bijna 12,6 procent van de bruto winst zorgen. De netto winst zal volgens de ramingen van de bank toenemen van 12,5 miljoen gulden vorig jaar naar 15,6 miljoen gulden in 1998.
Copaco gaat naar de Amsterdamse effectenbeurs om expansie te kunnen financieren. De opbrengst van de emissie zal tussen tien- en 25 miljoen gulden liggen. Verder wil Copaco personeel binden via een aandelen-optieplan en de naamsbekendheid vergroten.
ABN Amro wijst ook op de risico's waaraan distributie-bedrijven zijn blootgesteld. Als Copaco er niet in slaagt meer diensten te leveren, zakt de bruto marge weer. Tussen 1991 en 1994 is dat ook gebeurd. Doorgaans werken distributeurs met geringe marges. Een relatief kleine verandering in de bruto marge of operationele kosten kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de netto winst. Verder is Copaco sterk afhankelijk van een beperkt aantal fabrikanten. Driekwart van de omzet komt van HP, Compaq en IBM. Een andere bedreiging vormen nieuwe technologieën die een revolutie in de IT-distributie kunnen veroorzaken, zoals Internet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.