Microsoft bij studenten minder populair

De waardering van Microsoft onder IT-studenten neemt sterk af. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor 1998 die Blauw Marktonderzoek vandaag presenteert. Het softwarebedrijf is ten opzichte van 1997 de grootste daler. CMG oefent volgens Blauw de meeste aantrekkingskracht uit op studenten.

Blauws onderzoek geeft ondermeer aan welke criteria de studenten hanteren bij de keuze voor een werkgever. Tevens blijkt hoe ze over de IT-bedrijven denken. Baan won in vergelijking met vorig jaar het meest aan waardering. Ook Oracle, HP en IBM stegen. Cap Gemini is het bekendst en ook de waardering steeg. CMG, IBM en Origin zijn eveneens veelgenoemde namen. Baan heeft zijn bekendheid in een jaar bijna verdubbeld naar 31 procent. De naamsbekendheid van Microsoft nam af tot minder dan 20 procent. Pink Elephant won flink aan bekendheid, maar de waardering daalde licht.
Tweederde van de IT-studenten wil werken bij een automatiseringsbedrijf. Een minderheid lonkt naar de banken, telecombedrijven en consultants. De studenten hechten meer waarde aan een internationale carrière en goede secundaire voorwaarden dan in 1997. De reputatie van de onderneming is minder belangrijk. Verder zijn ontplooiings- en opleidingsmogelijkheden, carrièrekansen en uitdagend werk erg belangrijk. De studenten vinden secundaire voorwaarden belangrijker dan een hoog aanvangssalaris of veel salarisgroei. Hbo'ers hechten meer waarde aan zaken als een auto van de zaak, salarisgroei en reputatie dan academici. Ook niet moeten verhuizen speelt bij de hbo'ers een grote rol.
Van de ondervraagden wil 55 procent niet langer dan vijf jaar bij de eerste werkgever blijven. Ze schatten dat het startsalaris in de automatiseringsbranche 3800 gulden bruto per maand bedraagt, tegenover 3400 vorig jaar. Op zoek naar een baan kijken ze het meest naar personeelsadvertenties in kranten, al daalde deze bron van 65 tot 55 procent. Het belang van Internet als vacaturebank neemt sterk toe; van 27 naar 44 procent.
Van de IT-professionals met een baan geeft 40 procent aan dat de oriëntatie op de arbeidsmarkt het gevolg is van ontevredenheid binnen de huidige functie. De voornaamste redenen daarvoor zijn loopbaan en werkzaamheden. Systeem-analisten en programmeurs zijn hierover minder tevreden dan hun collega's in andere functies. De werkenden geven binnen de automatisering de voorkeur aan een functie als consultant of software-ontwikkelaar. Bij de keuze spelen de cultuur van een bedrijf en de interne sfeer een grote rol. Ook opleiding, zelfstandigheid en uitdagend werk zijn belangrijke aspecten. De technologie binnen een onderneming, de grootte en groei van het bedrijf zijn minder belangrijk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.