Onvrede over veiling mobiele licenties

De hoge kosten van de veiling van de mobiele licenties zullen tarievendaling temperen. Dit zegt directeur Koos van der Meulen van Telfort. De joint venture van NS en British Telecom kwam vorige week als één van de winnaars uit de bus bij de veiling van de landelijke licenties voor mobiele telefonie.

Telfort betaalt 545 miljoen gulden. Het consortium Federa van France Télécom, Deutsche Telecom, Rabobank en ABN Amro koopt de tweede vergunning voor zeshonderd miljoen gulden. Federa heeft inmiddels exclusieve onderhandelingen gestart met Enertel over een samenwerkingsverband. Enertel besloot voor aanvang van de veiling niet mee te dingen naar de licenties, maar achteraf aansluiting te zoeken bij een van de kopers. Het telecombedrijf houdt ook de ontwikkelingen in de gaten omtrent Teledanmark en het Britse telecombedrijf Orange. Teledanmark heeft voor ongeveer 180 miljoen vier regionale kavels gekocht en kan vrijwel een landelijke dekking bieden. Samenwerking met Orange kan de spreiding alleen maar vergroten.
Van der Meulen is verheugd met de licentie, maar houdt een bittere smaak over aan de veilingprocedure. "De bieders zijn tien dagen in een hotelkamer opgesloten. Het leek wel een gevangenis." Hij vindt het opvallend dat de ministers opgewekt reageerden op de 1,8 miljard gulden die het Rijk aan de veiling van de landelijke en regionale licenties verdient. "Dit geld wordt wel over de hoofden van de klanten terugverdiend." Hij verwacht lagere tarieven, maar niet zo laag als bijvoorbeeld de Consumentenbond denkt. "De hoge veilingkosten dragen niet bij tot tarievendaling. Eerst hadden we misschien een verlaging van 30 procent kunnen bieden, nu zal dit ongeveer 10 procent zijn."
Telfort kan met zijn tarieven onder de prijzen van PTT Telecom en Libertel duiken. De onderneming beschikt al over een vast netwerk. Bovendien betaalt ze door prijsdalingen 30 tot 50 procent minder voor mobiele communicatie-apparatuur dan PTT en Libertel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.