Microsoft: Netscape en Sun heulen samen

Microsoft uit beschuldigingen dat Netscape Communications en Sun Microsystems hebben afgesproken niet met elkaar te concurreren op de markt voor desktop-browsers. Dit kwam deze week naar voren tijdens de lopende antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen de softwareleverancier.

De advocaten van Microsoft confronteerden overheidsgetuige en Java-architect James Gosling met uitspraken van Sun-topman Bill Joy. Deze zou in de Java-rechtszaak tegen Microsoft bevestigd hebben dat Sun en Netscape zijn overeengekomen dat de eerstgenoemde zijn Hotjava-browser niet op de commerciële markt zou uitbrengen, indien de laatstgenoemde een licentie op Java nam. Dit speelde zich naar verluidt af in 1995. Joy is één van de oprichters van Sun en was betrokken bij de eerste licentie-onderhandelingen met Netscape.
Rechter Thomas Penfield Jackson stond de getuigenis van Joy echter niet toe als bewijsmateriaal. De strijdende partijen bereikten eerder in de antitrustzaak een overeenkomst hierover toen Microsoft de overheid weerhield van het gebruiken van bewijsmateriaal uit de Java-rechtszaak. Gosling verklaarde 'zich een dergelijke afspraak niet te kunnen herinneren' en zei dat de Hotjava-browser niet commercieel is gelanceerd omdat de marktprijs voor browsers in wezen nul is. Zowel Netscape als Microsoft geven hun browser gratis weg.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.