Comdex: Prijzenoorlog door SQL Server

Microsoft heeft tijdens de Comdex in Las Vegas de laatste details onthuld zijn database SQL Server 7.0. Het softwareconcern eist meer en meer een prominente plaats op in de databasemarkt.

Microsoft rekent lage prijzen voor het product: rond de driehonderd dollar per gebruiker. Volgens industriekenners worden concurrenten hierdoor min of meer gedwongen hun prijzen te verlagen.
Marktleider Oracle ziet echter geen heil in een prijsverlaging. "Ons prijsstelling werkt. Het marktaandeel van Oracle spreekt voor zich", aldus David Menninger, product-marketingmanager bij Oracle. Ook analist Herb Edelstein van Two Crows was niet te spreken over de prijsstelling van Microsoft: "De lage prijzen van Microsoft zijn erop gericht de concurrentie uit de onderkant van de Windows NT-markt te verdrijven, maar ondanks alle nieuwe functionaliteit, is het onwaarschijnlijk dat SQL Server 7.0 meer dan een fractie van de functionaliteit biedt waar grote bedrijven behoefte aan hebben."
Microsoft heeft hoge ambities. Topman Steve Ballmer: "Vorige versies, tot en met versie 6.5, waren inderdaad niet schaalbaar genoeg om SQL Server een volwaardige bedrijfsdatabase te noemen. Maar die dagen zijn voorbij. Kijk maar naar de verbeteringen die de applicaties van SAP, Baan en Peoplesoft bereiken."
De verbeterde en uitgebreide functionaliteit in versie 7.0 heeft vooral betrekking op gegevensconversie, -pakhuizen en zogenoemde Olap-diensten (Online Analytical Processing).
Ondanks de verbeteringen blijven analisten kritisch. "De schaalbaarheid en betrouwbaarheid zijn nog niet bewezen", aldus Betsy Burton van Gartner Group. Maar volgens Microsoft zijn de aspecten schaalbaarheid en betrouwbaarheid afdoende aangepakt.
Gebruikers lijken tevreden te zijn. Joe Misiaszek die als applicatiemanager de systemen van het Colorado Community College ondersteunt: "De nieuwe Olap-functionaliteit voldoet uitstekend, en de lage prijs bevalt goed. SQL Server 7.0 is tot nu toe indrukwekkend. We hadden het systeem niet op poten gekregen als we een vergelijkbaar product van Oracle of Sybase, met alle benodigde expertise, hadden moeten aanschaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable