ASML onzeker over afnemers

ASM Lithography (Asml) tast volkomen in het duister over de investeringen in de chipindustrie. Voor de tweede helft van dit jaar valt geen goede prognose te maken. Nadat in juni was gewaarschuwd voor een lagere winst, werd bij de presentatie van de halfjaarcijfers gesproken van een substantiële daling.

Potentiële afnemers zijn sinds een paar maanden terughoudend met het geven van opdrachten. Sommige willen wel nieuwe apparatuur aanschaffen, maar doen moeilijk met betalingen. Met name klanten in Zuidoost-Azië laten het momenteel afweten. Ze zeggen geen geld te hebben voor investeringen. Aan Zuid-Koreaanse chipfabrikanten heeft Asml dure apparatuur geleverd onder zeer milde betalingscondities. Mede hierdoor is de post debiteuren snel opgelopen. Voorraden en debiteuren zijn in een jaar tijd meer dan verdubbeld.
Het resultaat over het eerste halfjaar was overigens niet slecht. De nettowinst kwam uit op 140 miljoen gulden, tegen 147 miljoen gulden in dezelfde periode van 1997. Echter, in dat laatste cijfer zit een buitengewone bate van 31,1 miljoen gulden. Asml behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van één miljard gulden. Dat was 31 procent meer dan in de eerste helft van 1997. De stijging kwam vooral tot stand door de verkoop van duurdere machines. Er werden 98 systemen verscheept, tegen 95 in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal werknemers bij Asml is sinds begin dit jaar toegenomen van 2019 naar 2333.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable