Windows CE is te traag en te groot

Met marketingcampagnes heeft Microsoft zijn software voor ingebedde toepassingen, Windows CE, bekend gemaakt in de software-industrie. Systeemontwerpers hebben echter bedenkingen; als besturingssoftware voor ingebedde toepassingen is CE te traag en te groot. Ook is men bang voor een overheersende rol van Microsoft.

Windows CE moet de besturing gaan regelen van koffiezetapparaten tot notebooks. Negen van de tien microprocessoren zitten in ingebedde toepassingen en juist op die producten is CE gericht. Het zit nu slechts in enkele palm-computers. Ook accepteren fabrikanten van digitale settop-kasten en televisies het. Microsoft maakt het gereed voor de elektronica van digitale camera's, auto's, wasmachines, zaktelefoons en tijdkritische toepassingen als slimme sensoren en industriële besturingen, waarin snel reageren essentieel is. Veel van deze toepassingen vereisenrealtime gedrag.
Volgens Microsoft is volgende versie van CE, 3.0, een realtime besturingssysteem. De software zou binnen 50 microseconden reageren. Andere leveranciers van realtime besturingssystemen claimen echter dat hun software binnen 10 microseconden reageert. Voor de realtime-technologie werkt Microsoft samen met leveranciers als Microtec Research (levert het realtime OS Vrtx) en Integrated Systems (verkoopt Psos).
Terwijl CE een uitgeklede versie is van Windows 95, zijn de besturingssystemen Psos en Vrtx 'van de grond af' opgebouwd. Later zijn functies voor bestandsbeheer en netwerken toegevoegd. Door hun realtime-eigenschappen kunnen Psos en Vrtx bijvoorbeeld ABS-systemen in auto's of onderdelen en componenten in de industriële automatisering aansturen. Microsoft kiest de omgekeerde aanpak: het voegt realtime-technologie toe aan een besturingssysteem waarbij oorspronkelijk de gebruikersinterface centraal stond.
In de industriële automatisering maakt CE een kans door de standaardisatie. Nu berusten de meeste cnc-besturingen (computerized numeric control) en controle-systemen in bijvoorbeeld de automobielindustrie op gesloten standaarden. De procesindustrie wil minder afhankelijk van specifieke leveranciers zijn. Toch lijkt CE in Europa nauwelijks aan te slaan. Siemens heeft een licentie genomen voor producten van wasmachines tot plc's, maar het is nog niet duidelijk wat de rol van Microsofts technologie zal zijn in Siemens' toekomstige producten.
De meeste systeemontwerpers zien CE als groot en traag. De omvang vergt veel dure geheugenruimte en de complexiteit zorgt voor een lange reactietijd. Lang wachten en veel geheugen verhogen het energieverbruik. Daarmee diskwalificeert CE zich voor draagbare elektronica als mobiele telefoons. Veel fabrikanten willen bovendien niet de 'Microsoft Inside'-interface. Psion speelt daarop in met zijn Epoc32 besturingssysteem, waarmee fabrikanten zelf het scherm en de besturing kunnen vormgeven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable