Nieuwe SGI-super benut 2048 processoren

Silicon Graphics (SGI) heeft een nieuwe supercomputer uitgebracht die 2048 processoren bevat. Dit systeem zal vooral gebruikt worden door wetenschappers om bijvoorbeeld het wereldklimaat te bestuderen of energiezuinige motoren te ontwikkelen.

De Cray T3E-1200E is de vierde supercomputer in de T3E-serie. Hij biedt 25 procent meer systeembandbreedte dan zijn voorganger. Een systeem met 128 processoren heeft een prijskaartje van drie- tot vier miljoen dollar. Het topmodel kost enkele tientallen miljoenen dollars. De wereldwijde markt voor dergelijke zware computers had vorig jaar een omzet van 612 miljoen dollar. Volgens onderzoeksbureau IDC nam SGI daarvan ongeveer 44 procent voor zijn rekening.
De Cray-moedermaatschappij heeft tot nog toe zeven bestellingen met een geschatte waarde van meer dan zeventig miljoen dollar ontvangen voor de mpp-systemen (massive parallel processors). Onder de eerste gebruikers bevinden zich de Britse Onderzoeksraad en de Universiteit van Bologna in Italië. De Onderzoeksraad installeert zijn nieuwe machine op de Universiteit van Manchester. Daar bestuderen onderzoekers ondermeer de interactie tussen oceanen en de atmosfeer om te ontdekken hoe orkanen ontstaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.