E-handel breekt pas na 2000 door

Bedrijven moeten ict uit de kostensfeer halen en een prominente plaats geven in het commerciële centrum van de organisatie. Elektronische handel kan hiervoor de drijfveer zijn.

De doorbraak daarvan vindt echter pas na 2000 plaats. Dit concludeert Moret Ernst & Young in het jaarlijks onderzoekTrends in ICT 1999. Centraal daarin staan trends en ontwikkelingen in de Nederlandse ict-markt.
E-handel komt langzaam maar zeker op gang. Nu is een kleine minderheid van de bedrijven er actief mee bezig. Ze gebruiken het vooral voorbusiness-to-business-verkoop- en distributieverkeer. Moret verwacht dat na 2000 e-commerciebig business wordt. Van de bedrijven die het nu gebruiken, verwacht 73 procent in 2001 meer dan 5 procent van hun omzet uit dit nieuwe distributiekanaal te halen. Nu haalt ongeveer 30 procent zo'n omzetpercentage uit e-handel. Bedrijven zullen met behulp van e-handel nieuwe mogelijkheden, producten en diensten zoeken. Dan wordt ict de motor van zakelijke successen.
Bij de meeste bedrijven is ict nu een middel om efficiëntie en effectiviteit te verbeteren. Internet-beleid bijvoorbeeld is vooral operationeel gericht. De ict-manager toont zich bovendien vooral reactief als het gaat om nieuwe ideeën.
Het ict-beleid moet weg uit de financiële hoek. De nieuwe ict-manager moet een plaats krijgen in de directie, naast de financieel verantwoordelijke. Na 2000 moet de ict-directeur zich meer op bedrijfsgerichte zaken concentreren dan op technologie.
Verder stelt het adviesbureau voor om Internet op de agenda van de Raad van Bestuur te plaatsen. Nu benaderen de meeste bedrijven het vanuit de invalshoek 'als ik maar zichtbaar ben op het net'. De meeste zakelijke gebruikers zijn ontevreden over de infrastructuur en de aanbieders. De overheid moet een grotere rol spelen bij en meer geld steken in de opbouw van een netwerk voor zakelijk verkeer.
Videovergaderen heeft nog weinig voet aan de grond gekregen. Ook multimedia-systemen kennen een aarzelende start. Groupware ontwikkelt zich geleidelijk. E-mail is vrijwel overal ingeburgerd. Alleen de overheid blijft achter. Voor de overige groupware-toepassingen verschuift het gebruik van functies nauwelijks. Gemiddeld gebruikt men er twee. Het gebruik van de e-agenda en e-discussiegroepen stijgt licht. Hetzelfde geldt voor het aantal bedrijven dat groupware van belang vindt voor zijn bedrijfsprocessen.
Telewerken slaat nog steeds niet aan. Het aantal bedrijven dat de mogelijkheid tot telewerken biedt, is vergeleken met vorig jaar zelfs gedaald.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-16T00:00:00.000Z Redactie Computable