IT-bedrijven jagen op order Reaal

De Utrechtse verzekeraar Reaal heeft plannen voor een grootschalig IT-project, met een geschatte waarde van vijftig miljoen gulden. Wie dit project gaat uitvoeren, is echter nog onduidelijk.

CMG, Oracle en Forté worden genoemd. Ook Baan is in de race, maar lijkt kansloos na een mislukte acquisitie van Ease, een Zuid-Amerikaanse specialist in financiële software. Dit melden diverse van elkaar onafhankelijke zegslieden.
De IT-infrastructuur van Reaal, een conglomeraat van bedrijven, bestaat uit een verzameling onafhankelijke automatiseringsoplossingen. Volgens een woordvoerder adviseerde Cap Gemini de verzekeraar na anderhalf jaar onderzoek in zee te gaan met Oracle (database en applicaties) en Forté (ontwikkelomgeving), en een eind te maken aan de inflexibele, kostbare en moeilijk te onderhouden eilandautomatisering.
Begin dit jaar opperde CMG een alternatief met Baan All Finance, een verticale oplossing voor de financiële wereld. In april liet Paul Baan al weten in gesprek te zijn met diverse Nederlandse banken over de ontwikkeling van zijn nieuwe oplossing. De grote groei van de organisatie moet uit de financiële wereld komen, waar rivaal SAP sterk is. Baan zou met het verzekeringspakket Insunix van het Venezuelaanse bedrijf Ease zijn verticale oplossing willen ontwikkelen.
Binnen Reaal ontstond vervolgens onenigheid over de te kiezen technologie: Oracle/Forté of Baan. De acquisitie van Ease door Baans investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures ketste echter af. Het pakket Insunix van Ease bevat overigens maar 20 procent van de functionaliteit die Reaal nodig heeft. Bij Reaal was niemand voor commentaar bereikbaar. Naar verluidt bood Baan Reaal vervolgens aan de oplossing samen met andere Nederlandse verzekeraars van de grond af te ontwikkelen. Over dat aanbod heeft Reaal nog niet beslist.
Jan Albert Dop van Vanenburg Ventures zegt niet bekend te zijn met een mogelijke acquisitie van Ease of Insunix. Wel meldt hij met meerdere bedrijven te praten over versterking van Baan All Finance. Op het project bij Reaal wil Dop geen toelichting geven. Ook CMG weigert commentaar. Vorig jaar liep Baan een project van vijfhonderd miljoen gulden bij ABN Amro mis. Dat ging naar Oracle. Nu dreigt het bedrijf opnieuw een project op de Nederlandse financiële markt mis te lopen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.