Philips zou Origin willen opsplitsen

Philips lijkt er niet in te slagen automatiseringsdochter Origin in zijn geheel te verkopen. Een nieuw scenario is het opsplitsen en verkopen van de onderneming in drie delen, zo stellen ingewijden. Als potentiële overname-kandidaten worden IBM, EDS, Price Waterhouse en Baan genoemd.

Goed geïnformeerde bronnen stellen dat Price Waterhouse, dat al eerder in de markt was om het gehele bedrijf in te lijven, in de race is voor de zogenoemde SAP-servicelijn. Baan Company zal zich bij een opsplitsing ontfermen over de Baan-activiteiten van Origin. IBM en EDS zouden in de race zijn voor grote delen van de resterende (internationale) activiteiten. Naast een overname in delen door genoemde partijen zijn er in het recente verleden ook discussies geweest voor 'management buy-outs' op onderdelen van het concern. In een reactie stelt Origin dat deze berichten "pertinent onjuist zijn".
Binnen en buiten de Origin-organisatie wordt volop gespeculeerd over de toekomst van het verliesgevende bedrijf. "Philips is al geruime tijd op zoek naar kopers voor Origin", stelt een marktkenner. "Men wil het bedrijf daarbij zo goed mogelijk laten landen." De zoektocht heeft vooralsnog niet tot tastbare resultaten geleid. Er zou weinig belangstelling bestaan bij IT-bedrijven voor het totale internationale softwarehuis.
Adviesbureau Ernst & Young wilde ruim een jaar geleden nog een belang in Origin nemen. Het is een publiek geheim dat ook IBM belangstelling heeft voor bepaalde onderdelen van het bedrijf. Van Price Waterhouse wordt nu gezegd dat het al vanaf het begin alleen belangstelling zou hebben gehad voor het SAP-consultancydeel van Origin. Bij Baan Company staan inmiddels al een groot aantal oud-Originers op de loonlijst. Origin is een van de weinige softwarehuizen die diensten levert voor drie erp-pakketten: Baan, SAP en Qad.
De Philips-top dacht met een beursgang het bedrijf te gelde te kunnen maken. Dat laatste lijkt voorlopig van de baan door tegenvallende bedrijfsresultaten. Het softwarebedrijf wordt gekweld door besluiteloosheid, zeggen critici. De bestuurlijke inertie was een logisch gevolg van vele wisselingen in de Origin-top. Het verloop binnen het 'middle management' is nog steeds hoog, stellen ingewijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-27T00:00:00.000Z Redactie Computable