Hermans zit met ICT-plan Ritzen omhoog

Minister Hermans van Onderwijs komt zeshonderd miljoen gulden tekort voor het invoeren van meer computers in het onderwijs, meldt De Volkskrant vandaag. De schoolbesturen zijn razend omdat Hermans' voorganger Ritzen hoge verwachtingen heeft gewekt en een flink aantal scholen uit eigen middelen al PC's heeft aangeschaft.

Overigens gaf Ritzen eind juni al aan dat het te besteden bedrag voor zijn plan 'Investeren in voorsprong' een stuk lager zou kunnen uitvallen. Ook stelde hij toen dat een volgend kabinet de financiering na 1999 moest regelen.
VolgensDe Volkskrant blijkt uit het regeerakkoord dat voor Investeren in voorsprong één miljard gulden opzij is gelegd. Om de oorspronkelijke doelstelling - één computer per tien leerlingen - te garanderen, is echter 1,1 miljard gulden nodig. Verder komt Hermans 341 miljoen gulden tekort voor het onderhoud van de computers, de bijscholing van docenten en het aantrekken van systeembeheerders. Hiervoor is 591 miljoen gulden nodig, terwijl Paars II slechts 250 miljoen per jaar beschikbaar stelt. De technocentra, die IT-diensten leveren aan het technisch beroepsonderwijs, moeten het tot 2010 met 160 miljoen minder doen.
Uit het overdrachtsdossier, dat het dagblad heeft geraadpleegd, blijkt dat Ritzen de problemen al zag aankomen. Om het gat te omzeilen stelt hij Hermans voor het aantal computers te verlagen en 'Kennisnet', waarop alle scholen aangesloten zouden moeten worden, te schrappen. Dat bespaart 137 miljoen gulden per jaar.
Het nieuws komt niet onverwacht. Vanaf het moment dat Ritzen zijn plan bekendmaakte, brak zowel uit de onderwijswereld als het bedrijfsleven een storm van kritiek los. Ritzen zou te weinig geld hebben uitgetrokken en geen rekening gehouden hebben met de kosten voor het opleiden van docenten, het beheer van de computers en de infrastructuur. In eerdere publicaties inComputable is hieraan ruim aandacht besteed. Het hoofdredactioneel commentaar van 20 maart jongstleden concludeerde reeds: "ICT-plan Ritzen kraakt in zijn voegen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.