BT/AT&T treft Nederlandse multinationals

Het Nederlands bedrijfsleven zal voor zijn telecomcontracten niet snel overstappen naar de aangekondigde alliantie tussen AT&T en British Telecom (BT). Dit zegt directeur John van der Meulen van de stichting Telecomgebruikers Nederland (STN).

Volgens hem ondervinden voornamelijk multinationals met veel internationaal telefoonverkeer de gevolgen van de nieuwe samenwerking.
Van der Meulen verwacht niet dat Unisource binnenkort klanten zal verliezen. Grote telecomgebruikers zouden een overstap kunnen overwegen, aangezien dit samenwerkingsverband tussen KPN Telecom, de Zwitserse PTT en het Zweedse Telia wordt getroffen door de afspraken tussen AT&T en BT. Het Amerikaanse AT&T zal de joint venture met Unisource per 1 juli 2000 beëindigen, waardoor de positie van laatstgenoemde in de VS verzwakt. Voor bedrijven met een sterke Amerikaanse binding zal dit nadelige gevolgen hebben. "Een overstap naar de alliantie BT en AT&T is voor grote bedrijven een mega-operatie. Bovendien zitten zij vaak vast aan meerjarige contracten." Voorzitter Rob Matthijssen van de vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) bevestigt dit.
De joint venture Concert wint door het aantreden van AT&T aan kracht. Deze samenwerking tussen BT en MCI verloor laatstgenoemde als distributeur in de VS, na de overname van MCI door Worldcom. AT&T zal deze taak nu op zich nemen, nadat BT MCI heeft uitgekocht. Dit is goed nieuws voor Telfort, de joint venture van Nederlandse Spoorwegen en BT, die in Nederland telecomdiensten aanbiedt. "Telfort richt zich sterk op internationale klanten. Nu AT&T en BT hun netwerken combineren, beschikken wij via BT over een nog betere dekking", zegt directeur Koos van der Meulen.
Unisource moet een nieuwe partner in de VS zoeken. Een woordvoerder ontkent dat de beslissing van AT&T ten koste gaat van Unisource. "AT&T gaat bij ons door tot juli 2000. Bovendien is Unisource veel meer dan de alliantie met AT&T. Wij richten ons op de dienstverlening aan grote bedrijven. Dit zetten wij voort en willen we verder laten groeien." Unisource zal binnen enkele weken bekendmaken wat de organisatie gaat doen als AT&T vertrekt. Er zijn twee scenario's voorhanden. Unisource zoekt een alternatieve partner in de VS of een Amerikaans bedrijf neemt een belang in KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-29T00:00:00.000Z Redactie Computable