World Online toch nog gekraakt

Een nog onbekende computerkraker heeft gisteravond Internet-provider World Online gekraakt. De getroffen Internet-aanbieder geeft de 'inbraak' toe. World Online (WOL) zal dan ook 15.000 gulden betalen als de betrokken hacker zich meldt.

De hack-methode, compleet met de gekraakte bestanden is inmiddels aan WOL bekend. De provider had een wedstrijd uitgeschreven voor computerkrakers. De eerste hacker die er in zou slagen bedrijfskritische informatie van een van de WOL-computers te halen, kreeg de prijs van 15.000 gulden. Hoewel donderdagavond sterk de indruk bestond dat een medewerkster slordig was omgesprongen met haar wachtwoord, zag WOL voldoende aanleiding dit als een geslaagde hack te beschouwen.
De hacker blijkt toegang te hebben gehad tot de email-correspondentie tussen een medewerkster van de debiteuren-administratie en WOL-abonnees. Deze berichtenuitwisseling had onder meer betrekking op machtigingen en achterstallige betalingen. Normaal horen dit soort gegevens niet 'op straat te liggen'.
De hack-wedstrijd van WOL liep van vrijdag 12 juni tot en met donderdag 18 juni. Afgelopen woensdag beweerde een groep hackers die opereren onder de schuilnaam Team Delta, in de computers van WOL te zijn binnengedrongen. Daarbij zou het systeem oproot-niveau zijn gekraakt. In zo'n geval kan de hacker zelfs veranderingen aanbrengen aan de gehackte systemen. Dit werd overigens niet gedaan.
Wel plaatste de groep als bewijs een lijst met wachtwoorden op een website. Niet duidelijk was of deze informatie rechtstreeks van een WOL-computer kwam dan wel van een website waarvoor WOL de 'hosting' doet. User-homepages en web-hostings vielen buiten de wedstrijd. Bovendien kon de groep de authenticiteit hiervan niet goed hard maken. Betrokken hackers beweerden te zijn tegengewerkt door WOL. Volgens hen had de provider de computer waarop was ingebroken, snel buiten bedrijf gesteld. WOL ontkent dit. De groep hackers zag er overigens van af zich bij WOL aan te melden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.