Supercomputer van PC-formaat

Het in Silicon Valley gevestigde Star Bridge Systems (SBS), een nieuwkomer aan het hardwarefront, claimt een supercomputer gebouwd te hebben, niet groter dan een PC.

De machine, die onder de naam HAL-4rW1 op de markt verschijnt, is volgens directeur Alfred DiMora duizend maal sneller dan een normale PC, weegt niet meer dan 60 kilo en kan wordt direct aangesloten op het (Amerikaanse) lichtnet.
De machine zou in staat zijn 12,84 biljoen (miljoen maal miljoen) berekeningen per seconde (TeraOps) uit te voeren. Daarmee is de HAL 60.000 maal sneller dan een 350MHz-PC. Ter vergelijking: Eén van 's werelds snelste supercomputers, de IBM Blue Pacific, die in het Lawrence Livermore Lab in Californië wordt gebruikt voor simulatie van atoomwapens, komt niet verder dan 3,9 TeraOps.
Momenteel wordt nog gewerkt aan speciale besturingssoftware. Dit programma Viva is een combinatie van een besturingssysteem met grafische gebruikersinterface, een objectgeoriënteerde programmeertaal en een speciale set hulpmiddelen die de gebruiker in staat moeten stellen de computer sneller te programmeren.
HAL zou met name geschikt zijn voor ondermeer satelliet-communicatie, Internet en beeldcompressie. Hoewel er nog geen testen met gangbare software zijn gedaan zegt vice-president Brent Ward dat verschillende ondernemingen al interesse hebben getoond voor de 'hypercomputer'. Media Core zou al een HAL hebben aangeschaft voor video-compressie en audio-communicatie, terwijl een andere, niet nader genoemde onderneming, een HAL wil inzetten als Internetzoek-machine. Daarvoor moet dan wel de buidel worden opengetrokken, want de super-PC kost 26 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.