Microsoft goochelt met prijs Win 2000

Microsoft verhoogt de prijzen voor zijn zware besturingssysteem met de introductie van het aanstaande Windows 2000. De leverancier zelf zegt hetzelfde prijsniveau te hanteren als zijn concurrenten, Novell en Sun Microsystems.

De fabrikant vergelijkt de server-uitvoeringen van zijn Windows 2000 met de besturingssystemen Netware 5 en Solaris van die twee softwareleveranciers. Hierbij laat Microsoft echter twee essentiële punten weg die, als ze meetellen, de vergelijking negatief doen uitvallen voor de nieuwe Windows-versie.
In tegenstelling tot Microsoft eist Novell niet van zijn klanten dat ze alle extra functionaliteit aanschaffen. Bij Windows 2000 is deze standaard aanwezig. Klanten betalen bij de opvolger van NT 4 dus voor alle mogelijkheden, of ze die nu nodig hebben of niet. Hierdoor kan Netware veel goedkoper uitvallen.
In de vergelijking met Unix-variant Solaris neemt Microsoft ook de Sun-hardware mee en zet die tegenover een moderne Compaq-machine met evenveel processoren, geheugen en schijfruimte. Het feit dat de Risc-processoren van Sun-systemen een veel hoger prestatieniveau halen dan Intels Cisc-processoren komt niet voor in dit marketing-plaatje.
Microsoft rekent 319 dollar voor de Professional-uitvoering die de opvolger is van NT Workstation. Dat prijsniveau is gelijk gebleven, net zoals de kosten (149 dollar) voor het opwaarderen naar die nieuwe versie vanaf NT. Opwaarderen vanaf Windows 95 en 98, wat voorheen niet mogelijk was, kost wat meer: 219 dollar.
De Server-uitvoering van Windows 2000 kost 6 tot 23 procent meer dan voorganger NT Server 4, afhankelijk van het aantal client-licenties (respectievelijk tien en vijf). Het opwaarderen naar de nieuwe versie kost echter 36 tot 52 procent meer.
De Advanced Server-uitvoering, vervanger voor de Enterprise Server NT 4, kost 3999 dollar met vijfentwintig clients. Opwaarderen kost 1999 dollar. Overigens komt Microsoft aanstaande lente nog met een nieuw, zevende pakket lapmiddelen en nieuwtjes (Service Pack) voor NT 4.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable