Na Compaq komt ook HP met legacy-loze PC

Hewlett-Packard zal deze week een voorproefje geven van zijn nieuwste reeks PC's. Deze apparaten gebruiken geen oudere technologieën als ISA en PS/2. Ook computerfabrikant Compaq onthult deze week een 'PC-reactie' op de succesvolle iMac van Apple.

Zowel HP's e-PC als Compaqs officieel nog niet benoemde machine laten de aansluit-bussen ISA en PS/2 vallen. Deze nieuwe generatie computers gebruikt standaard USB voor het aansluiten van randapparatuur.
Intel probeert al enige tijd - terzijde gestaan door Microsoft - PC-fabrikanten zover te krijgen dat die oudere technologieën laten vallen. Dat zou namelijk het ontwerp, de productie en het gebruik van de machines eenvoudiger én goedkoper maken. Tot op heden boekte de processorfabrikant niet veel succes in dit streven. Klanten gebruiken vaak nog oudere apparatuur in combinatie met nieuwere PC's.
Net zoals Toshiba en het noodlijdende Packard-Bell NEC menen HP en Compaq dat de tijd nu wel rijp is. HP komt maandag ook met een nieuw Internet-apparaat dat in een gekleurde, niet open te schroeven systeemkast zit. Deze kleine PC is onderdeel van de gang naar het 'alomtegenwoordige computergebruik' dat steeds meer computerleveranciers tegenwoordig prediken.
Apple's consumentenmachine iMac werd voor 30 procent gekocht door mensen die nog geen computer hadden. Daarnaast bestond 11 procent van de iMac-kopers uit overstappers van het Wintel-platform. In Japan lag die verhouding zelfs op respectievelijk 46 en 18 procent.
Paul Otellini, vice-president bij Intel, zegt dat in de PC-wereld het aantal nieuwe computerbezitters slechts 20 procent van de kopers beslaat. De overige 80 procent bestaat uit gebruikers die een nieuwe PC kopen ter vervanging van een oudere. Zelfs de marktverschuiving naar goedkopere PC's heeft weinig verandert in die cijfers, aldus Otellini.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable