IBM-mainframes slaan 64-bit richting in

IBM komt over ongeveer een jaar met zijn eerste 64-bit S/390-mainframes. Die reeks draagt de codenaam Freeway en zal in wezen de G7-serie zijn. Deze machines gebruiken een processor die gebaseerd is op een geheel nieuw ontwerp.

Die G7-processoren zijn de opvolgers voor de huidige G6 Turbo Opera-chips die IBM's Cmos-7s koperproductieproces gebruiken. De G6-generatie is mei dit jaar verschenen. Hij haalt een kloksnelheid van 637 Mips en een prestatieniveau van 205 Mips (miljoen instructie per seconde) per processor. Een G6-mainframe kan maximaal twaalf processoren bevatten en haalt dan een totaal van 1644 Mips.
De G6-chips zijn, net zoals de G2 tot en met G5, processoren die elementen combineren van IBM's 32- en 64-bit Power PC-chips. De mainframe-processoren zijn echter uitgebreid met speciale elektronica die samenwerkt met het besturingssysteem om fouten in zowel de software als de hardware te ondervangen.
De toekomstige G7-reeks zal uitgaan van een nieuw basisontwerp en ondersteunt smp (symmetric multi-processor) tot een maximum van zestien chips, aldus IBM. Daarnaast zullen de Freeway-mainframes waarschijnlijk vier reserve-processoren bevatten in één multi-chip module (mcm), die automatisch inschakelt bij problemen. De G6-reeks heeft een smp-plafond van tien processoren en twee reserve-chips per mcm.
De Freeway-machines moeten rond oktober volgend jaar op de markt verschijnen. Analisten schatten dat het prijs/prestatie-niveau van mainframes tegen die tijd op tweeduizend dollar per Mips ligt. Op dit moment is dat nog 2500 tot drieduizend dollar per Mips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable