Verlies SGI verbijstert Wall Street

SGI heeft in het afgelopen eerste kwartaal van fiscaal 2000 een verlies geleden dat vele malen hoger ligt dan financiële analisten hadden verwacht. De noodlijdende fabrikant van grafische werkstations en supercomputers verloor 212,9 miljoen dollar, inclusief herstructureringskosten en eenmalige afschrijvingen.

Die bijkomende verliezen bestaan onder andere uit 145 miljoen dollar voor een recente ontslagronde van duizend banen en 86 miljoen dollar voor het afschrijven van voorraden van de geflopte reeks grafische Windows NT-werkstations.
Zonder deze extra verliesposten staat SGI 68 miljoen dollar in de min, wat nog altijd vijf keer hoger is dan Wall Street-aandelenexpert First Call had verwacht. Analisten van die beursfirma hadden 7 dollarcent verlies per aandeel voorspeld. De nu bekend gemaakte cijfers komen echter neer op 37 dollarcent per aandeel SGI.
In het eerste kwartaal van het fiscale jaar 1999 lag het verlies, exclusief afschrijvingen, nog op 44 miljoen dollar. De omzet daalde vergeleken met vorig jaar met 5 procent naar 585 miljoen dollar.
Het bedrijf wijt de verliezen aan het schrappen van bestellingen door klanten nadat president Rick Belluzzo plotseling opstapte. De ex-SGI-topman is nu vice-president van Microsofts divisie voor consumenten- en commercie-producten.
Verder bleef de verkoop van SGI's NT-werkstations en de Cray-supercomputers ver onder de eigen verwachtingen, zo geeft financieel directeur Steven Gomo toe. Door deze tegenslagen loopt het herstelplan van SGI ruim één kwartaal vertraging op; het bedrijf verwacht nu weer quitte te spelen in het derde kwartaal van volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.