Compaq ontwijkt Microsoft met Be OS

Compaq heeft een licentie-overeenkomst gesloten met Be Inc. voor een aangepaste uitvoering van diens Be OS. De computerfabrikant wil slanke Internet-apparaten uitrusten met dat multimedia-besturingssysteem. Hiermee laat het Microsofts Windows CE links liggen.

Overigens heeft Compaq juist samengewerkt met Microsoft aan diens Internet-apparaat Web Companion. De PC-fabrikant kiest nu een eigen koers voor die nieuwe klasse kleine computerapparatuur. Gisteren gaf de Amerikaanse woordvoerder Heddy Baker al toe dat het bedrijf alternatieve platformen evalueert.
Het bedrijf heeft al langere tijd enkele projecten voor de ontwikkeling van nieuwe producten met niet-Microsoft technologie onder handen. Daaronder valt onder meer een handcomputer die draait op Linux, codenaam Itsy. De overeenkomst met Be is echter de eerste keer dat Compaq openlijk toegeeft naar andere platformen te kijken voor PC-achtige apparaten. De twee bedrijven slaan de handen ineen voor het Be Stinger OS, bestaande uit het Be OS, de webbrowser Opera, een JVM (Java Virtual Machine) en enkele multimedia-componenten.
Dat softwarepakket vereist een systeem met 32 MB geheugen en tenminste 8 MB Compactflash-geheugen (cf). Analisten menen op basis van die benodigdheden dat het uiteindelijke Internet-apparaat groter en zwaarder zal zijn dan Microsofts Web Companion. Een mogelijkheid is dat Compaq zijn machine zal baseren op de Webpad van chipproducent National Semiconductor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-21T00:00:00.000Z Redactie Computable