CHS trekt zich goeddeels terug uit Europa

Computerdistributeur CHS Electronics verkoopt een groot deel van zijn Europese activiteiten voor elf miljoen dollar aan een eigen groep managers, geleid door operationeel directeur Mark Keough.

Deze management-uitkoop bevrijdt CHS van een lange-termijn schuldenlast van ongeveer 250 miljoen dollar. Het krijgt een belang van tien procent in de nieuwe, onder de werknaam Newco opererende onderneming. De verkochte activiteiten waren goed voor zo'n 40 procent van de omzet van CHS. De Duitse en Oostenrijkse onderdelen vallen buiten de overeenkomst, omdat een meerderheid van de aandelen van deze vestigingen reeds in oktober in handen van het lokale management is gekomen. Ook de in 1996 overgenomen Duitse, in surseance verkerende distributeur Frank & Walter, staat los van de deal.
CHS trekt zich niet totaal terug uit Europa. Zo behoudt de computergroothandel het centrale, SAP R-3-gestuurde distributiecentrum in Helmond. CHS ziet voor het centrum een belangrijke rol weggelegd in de verspreiding van de via Internet bestelde artikelen. CHS heeft daarvoor de werkmaatschappij CHSE.com in het leven geroepen. Daarnaast blijft het samen met de Zuidkoreaanse PC-bouwer Trigem Computer eigenaar van de joint venture The PC Way, een Europese PC-assembleur.
Het noodlijdende CHS leed in het afgelopen derde kwartaal een verlies van 225 miljoen dollar op een vier procent gezakte omzet van 2,1 miljard dollar. Het bedrijf verkeert duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Naast alle organisatorische en financiële verwikkelingen hangt de distributeur nu ook allerlei juridische rampspoed boven het hoofd. Zo heeft het een onderzoek naar witwaspraktijken en het overtreden van exportregels van het Amerikaanse handelsdepartement aan de broek gekregen. Het departement stuurt aan op een schikking van vijfentwintig miljoen dollar. Verder heeft vervoerder DHL Airways een rechtszaak aangespannen tegen CHS, waarin het 3,1 miljoen dollar schadevergoeding eist. Een Europees onderdeel van de groothandel zou verscheepte goederen hebben ondergewaardeerd, waarna DHL een belasting-naheffing kreeg van de Nederlandse douane. Daarbovenop dreigt distributeur SIS International met een gang naar de rechter. Het bedrijf zegt nog een bedrag van 70,4 miljoen dollar van CHS tegoed te hebben voor de overname van 80 procent van de aandelen in februari 1998.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-27T00:00:00.000Z Redactie Computable