Geen uitspraak in Java-zaak Sun/Microsoft

Rechter Ronald Whyte heeft afgelopen vrijdag de laatste argumenten van Sun en Microsoft gehoord in de lopende rechtszaak over Java. De federale rechter heeft echter nog geen uitspraak gedaan over de aanklacht van Sun dat Microsoft de licentievoorwaarden voor Java heeft geschonden.

De aanklager stelt dat het Java-platform is 'vervuild' aangezien concurrent Microsoft de programmeertaal annex besturingssysteem heeft gekoppeld aan zijn eigen Windows-platform. Sun predikt juist de platform-onafhankelijkheid van Java. Daarmee vormt het een bedreiging voor de huidige markt-dominerende positie van Windows.
Afgelopen vrijdag hielden de twee strijdende partijen slotbetogen van enkele uren. Sun verzocht de rechter een eerder ingetrokken gerechtelijk bevel weer in te stellen om Microsoft te verbieden zijn producten met het 'vervuilde' Java te leveren.
De aangeklaagde softwarefirma stelt dat er geen basis is voor dat verzoek. De advocaten van het bedrijf hebben rechter Whyte verwezen naar de argumenten van het hoger gerechtshof dat zijn eerdere bevel, van november vorig jaar, herriep in augustus dit jaar. "Sun probeert de rechtbank zover te krijgen dat die ons belemmert in het verbeteren van onze producten en het bieden van de hulpmiddelen die software-ontwikkelaars willen", zegt Microsoft-woordvoerder Jim Cullinan. Rechter Whyte heeft nog niet verklaard wanneer hij met een uitspraak over de Java-zaak komt.
Ondertussen staat het bedrijf ook in de rechtbank tegenover het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens de beschuldiging van monopolistisch gedrag. Sun-president Scott McNealy heeft al verklaard dat hij niet wil dat Justitie Microsoft opbreekt in kleinere, gescheiden bedrijven. Oracle-president Larry Ellison is wel voorstander van dit paardenmiddel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.