CIA verstrekt IT-bedrijven durfkapitaal

De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA (Central Intelligence Agency) heeft een bedrijf opgezet dat durfkapitaal moet verstrekken aan IT-bedrijven. De overheidsinstantie hoopt er zo voor te zorgen dat de Verenigde Staten - en daarmee CIA, NSA en andere regeringsdiensten - beschikken over de modernste technologie.

De nieuwe investeringsmaatschappij draagt de naam In-Q-It, wat een verwijzing is naar hoofdtechnoloog Q uit de James Bond-films. In eerste instantie heeft het bedrijf 28 miljoen dollar te besteden. Dat bedrag komt voort uit het budget dat het Amerikaanse congres vorig jaar aan de CIA toekende. De omvang van dat totale budget is overigens een staatsgeheim.
In-Q-It heeft zijn hoofdkwartier in Washington met acht werknemers en krijgt een tweede kantoor in Silicon Valley. De leiding is in handen van Gilman Louie, directeur van de online-divisie van speelgoedfabrikant Hasbro.
Het besluit van de CIA komt in wezen neer op het bevorderen van de IT-sector. Dit onderstreept de veranderende verhoudingen in de ontwikkeling van computertechnologie en de groeiende diversiteit van IT-bedrijven.
In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog werden nieuwe technologieën ontwikkeld door overheidsdiensten en een handjevol supercomputerfabrikanten. Na verloop van tijd druppelden die uitvindingen en producten door naar de algemene markt.
Tegenwoordig komen de krachtigste technologieën voort uit bedrijven die consumentenelektronica ontwikkelen. De massamarkten die zij bedienen, zorgen ervoor dat zij voldoende fondsen tot hun beschikking hebben om krachtige systemen en toepassingen te ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.