Web-strategie erp-bedrijven zaait verwarring

Erp-leveranciers vielen de afgelopen maanden over elkaar heen in de race om als eerste hun Internet-portaal aan te kondigen. Daarbij hebben ze, zo blijkt achteraf, eerder voor onduidelijkheid dan voor helderheid gezorgd. Zowel SAP als Peoplesoft goochelen met namen en laten klanten in verwarring achter.

Een SAP-zegsman verklaarde vorige week dat de beslissing om de Internet-strategie MySAP.com ter hernoemen in System MySAP.com een vergissing was. VolgensComputergram is ook het Peoplesoft-beleid wat betreft de Internet-strategie onduidelijk. Het bedrijf is afgestapt van zijn intensief gepromotePeoplesoft Business Network (Psbn), en spreekt nu overe-business communities.
MySAP.com is afgelopen voorjaar gepresenteerd als SAP's overkoepelende Internet-strategie. Het is een Internet-portaal dat toegang biedt tot zowel erp-functionaliteit als applicaties van andere leveranciers en andere Internet-diensten. Twee maanden later volgde een heraankondiging, waarbij het portaal omgedoopt werd tot System MySAP.com. De veranderingen zouden volgens SAP de strategie voor de klanten verduidelijken. Inmiddels is het voorvoegsel 'System' verwijderd.
Volgens SAP-consultant Leo Bras bestaat er geen groot verschil tussen de begrippen MySAP.com en System MySAP.com. Een vergelijkbare situatie speelt bij de erp-software: de totale erp-suite is bekend onder de naam R/3, terwijl de verschillende modules en applicaties onder de noemer System R/3 worden uitgebracht. Daarover is nooit discussie geweest. Wellicht is het fenomeen Internet-portalen minder gemeengoed dan erp-systemen, waardoor sneller onduidelijkheid ontstaat. De erp-bedrijven moeten de markt dus nog voorlichten. De Duitse softwareleverancier gebruikt daarvoor Tech Ed, een technische bijeenkomst afgelopen week, en de Sapphire, een gebruikersbijeenkomst volgende week.
Peoplesoft nam de eerst intensief gebruikte term Psbn tijdens zijn gebruikersbijeenkomst in New Orleans niet meer in de mond. Psbn verwees naar een overkoepelende Internet- en e-handel strategie. Nu heeft Peoplesoft het alleen nog over de 'Internet-gereedheid' van individuele applicaties binnen zijn erp-suite. Applicatiedirecteur Mark Nittler geeft toe dat Psbn voor verwarring heeft gezorgd. "We gaan ons nu richten op tastbare systemen die we echt kunnen leveren." Psbn is niet om zeep geholpen, aldus Nittler, maar de term wordt minder naar voren geschoven. Naast het web-interface spreekt Peoplesoft dan ook nog steeds overe-business communities, virtuele gemeenschappen en marktplaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.