Hoeveelheid bandbreedte groeit in sneltempo

De hoeveelheid nieuwe glasvezelkabel die momenteel in de grond of op de zeebodem wordt gelegd, is verbazingwekkend groot. De prijzen voor telecom-verkeer zullen als gevolg daarvan tot in de verre toekomst sterk dalen. De kans bestaat zelfs dat het minuten-tarief verdwijnt.

Europe's Fiber Frenzy: Supplied Push or Demand Pull? van de Yankee Group groeit de netwerkcapaciteit dusdanig dat het tot in de verre toekomst aan alle vraag voldoet. Zelfs als het internet en IP-gerelateerd dataverkeer met het huidige tempo blijft doorgroeien.
De reden voor de overvloed is tweeledig. Ten eerste zijn na de liberalisering van de Europese telecommarkt tal van nieuwe spelers actief geworden. Zij leggen voortvarend nieuwe netwerken aan. De tweede reden is technologisch van aard. De opkomst van de zogenoemde 'dense wavelength division multiplexing'-technologie (Dwdm) zorgt ervoor dat de capaciteit van zowel bestaande als nieuwe glasvezelkabels danig opgevoerd kan worden. Yankee verwacht bijvoorbeeld dat de capaciteit van de belangrijkste transatlantische verbindingen tussen de Verenigde Staten en Europa tussen nu en het jaar 2001 verzesvoudigt tot een totale capaciteit van 750.000 gigabit per seconde. De potentiële capaciteit tussen de belangrijkste Europese steden stijgt de komende drie jaar naar verwachting met een factor duizend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.