Compaq voorziet tegenvallend resultaat

Compaq rekent op slechtere financiële resultaten dan verwacht. Het concern stelt zijn winstverwachting over het eerste kwartaal bij naar 250 miljoen dollar.

Wall Street rekende tot dusver op 560 miljoen dollar. Ook de omzet komt lager uit dan de beursspecialisten verwachtten: 9,4 miljard dollar over de eerste drie maanden van het jaar.
Compaq schrijft de tegenvallende gang van zaken toe aan de versterkte concurrentie en de tegenvallende verkoop van de winstgevendste modellen. Volgens topman Eckhard Pfeiffer daalde de verkoop met tenminste zeshonderd miljoen dollar. "Iedereen rekende op een stijging van de verkoop. Gebeurt dit niet of in mindere mate, dan leidt dat direct tot overtrokken prijsdalingen", aldus Pfeiffer. "In dit kwartaal hadden we met beide factoren te maken."
Marktkenners stellen in reactie op de bijgestelde verwachtingen echter dat Compaq kampt met moeilijkheden bij de integratie van Digital. De synergievoordelen van de overname, die juni vorig jaar plaatsvond, zouden danig overschat zijn. Anderen veronderstellen dat de verkoop van de grote systemen van Digital en het eerder verworven Tandem achterblijft bij de verwachtingen. De marge op deze apparaten is bijna twee keer zo hoog als die op PC's.
Compaqs marktanalyse verschilt van die van andere grote spelers. Dell maakte vorige week nog bekend dat de PC-verkoop goed loopt. Onderzoeksbureau IDC concludeerde hetzelfde uit zijn gegevens. Gateway en Micron daarentegen meldden eveneens een tegenvallende verkoop. Meer duidelijkheid over de PC-markt komt er naar verwachting morgen, als Intel zijn kwartaalcijfers bekend maakt.
Compaq maakt zijn definitieve cijfers op 21 april bekend. Voordien zal de onderneming waarschijnlijk komen met plannen om in de kosten van de bedrijfsvoering te snijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.