Oracle's Panama biedt web

Oracle heeft een voorproefje getoond van zijn Project Panama, dat bestaat uit een server die webpagina's doorgeeft aan diverse apparaten. Een prototype van deze machine is al in gebruik genomen door Telia, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Scandinavië.

Oracle ziet voor Panama twee snelgroeiende markten; Internet en draadloze telefonie. De leverancier voorziet dat sommige landen met veel mobiele telefoongebruikers nauwelijks behoefte aan landlijnen zullen hebben. Daarnaast meent Oracle dat deze speciale webserver het aantal Internet-gebruikers kan verdrievoudigen.
"Het probleem is echter de weergave. Alle informatie die nu op het web staat, is gemaakt om te bekeken te worden op PC's met grote beeldschermen", meent Denise Leahy, vice-president mobiele en ingebedde producten bij Oracle. "Om andere apparaten, zoals telefoons, palcomputers en andere draadloze elektronica, toegang te geven tot web-gebaseerde applicaties, moet je alle web-inhoud herschrijven voor die kleinere vormfactor."
Panama moet dat proces eenvoudiger maken voor ontwikkelaars. De webserver is gebaseerd op webtaal XML (extensible markup language) en de Oracle 8i-databank. De software vertaalt Html-pagina's (hypertext markup language) naar XML en zet dat dan weer om in andere formaten. Deze omvatten WML (wireless markup language), Ttml (tagged text markup language) of een andere opmaaktaal die draait op het doel-apparaat. Oracle wil deze dubbele vertaalslag nog verder automatiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.