STMicro en Intel begraven strijdbijl

STMicroelectronics en Intel hebben een einde gemaakt aan het reeds jarenlang voortslepende geschil over chippatenten. De twee halfgeleiderproducenten kondigden gisteren een brede wederzijdse licentie-overeenkomst aan met een geldigheidsduur van vijf jaar.

De rechtszaken die de beide bedrijven tegen elkaar hebben aangespannen, komen hierdoor te vervallen, aldus de officiële verklaring van de twee nieuwe partners. De overeenkomst vervangt een contract dat Intel in 1977 sloot met het toenmalige Mostek Corporation. De rechten van dat bedrijf kwamen in handen van de Amerikaanse divisie van STMicroelectronics door een reeks fusies en overnames.
De juridische problemen ontstonden toen STM begon met het produceren van Intel-compatibele Cyrix-chips, die toen nog een grote bedreiging voor Intel vormden. Die oem-productie is inmiddels overgegaan naar IBM, terwijl ook het marktaandeel van Intel fors is toegenomen. STM fabriceert nog steeds processoren, maar doet dat meer voor lichte, ingebedde systemen.
"STM kan nu weer producten gaan maken voor kleine bedrijven die werken aan Intel-compatibele chips", zegt analist Dean McCarron van onderzoeksbureau Mercury Research. "Het is zelfs mogelijk dat er een band is tussen STM en Transmeta." Dat jonge Silicon Valley-bedrijf werkt in het grootste geheim aan Intel-compatibele chiptechnologie en heeft diverse IT-kopstukken, onder wie Linux-schepper Linux Torvalds, in dienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.